Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Dr. Obrusánszky Borbála
Mongol pásztorkutyák

Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár


A mongol pusztákon, a hatalmas területeken szétszórtan élő nomád pásztor családok állandó védelemre szorulnak, hiszen nemcsak az időjárás viszontagságainak, hanem idegenek támadásainak is ki vannak téve. A pásztorkutyák legjobbika, a négyszemű távolt tartja a szállástól a vadállatokat és a hívatlan látogatókat. Egész évben védi a nyájat és a szállások környékét.

A vidéki emberek első szava, amikor megérkeznek ismerőseik szállásához: A kutyát fogd meg! Míg a gazda meg nem köti a kutyát, a vendégek nem szállnak le a lóról. A négyszemű kutya a mongol terelőkutyák közül a legjobb fajta, hiszen nemcsak házőrzésre, állatterelésre hasznosítható, hanem nagy vadászatok alkalmával a férfiak magukkal viszik a pusztaságba, vagy északon az erdőségekbe, ahol mind a vad felhajtásában, mind a zsákmány megtalálásában fontos szerepet kap. Amikor a gazda hosszabb karavánútra megy, legjobb négyszeműjét is magával viszi, hogy védje a szállítmányt, és az ideiglenes táborhelyeket. A kutya a mongol pásztor leghűségesebb társa, éppen ezért a máig elevenen élő nomád szokásokban védelmezi őket, bizonyára betartják azon ősi törvényeket, amelyek a kutya bántalmazását halállal büntették.
A mongol pásztorkutyák közül a leghíresebb, a négyszemű eb, amely nevét onnan kapta, hogy szeme felett két világos pötty látható. Ez a fajta kiváló jószágőrző és terelőfajta, kiváló védekező tulajdonságai miatt mára külföldön, különösen az Egyesült Államokban is nagyon népszerűvé vált. A négyszemű közepes nagyságú állat. Fekete és sárgás színű, kevés fehér folttal. Testéhez képest vastag zömök nyaka, és magas nyakszirtje van. Hosszú, bozontos farka végén általában sárga pötty található. A négyszemű kutya hangja a többiektől jól megkülönböztethető, hiszen ugatása nagyon messzire hallatszik el. Bátorságáról legtöbbször a téli időszakban tesz tanúságot, amikor a vadállatok, leginkább farkasok, és hópárducok kerülgetik a karámok környékét.
A kutya tisztelete a kölykök odaajándékozásában mérhető le legjobban. Amikor az új gazdák eljönnek a kis jószágért, a háziak szent szalaggal fogadják őket, amikor odaadják az állatot, finoman tejjel meghintik. Amikor a gazdák hazaviszik a kölyköt (mongolul gölög-öt), fülét és farkát megkenik zsírral, hogy bátor és erős állat váljék belőle.