Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Dr. Obrusánszky Borbála
Mongol pásztorkutyák

Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár


A mongol pusztákon, a hatalmas területeken szétszórtan élő nomád pásztor családok állandó védelemre szorulnak, hiszen nemcsak az időjárás viszontagságainak, hanem idegenek támadásainak is ki vannak téve. A pásztorkutyák legjobbika, a négyszemű távolt tartja a szállástól a vadállatokat és a hívatlan látogatókat. Egész évben védi a nyájat és a szállások környékét.

A vidéki emberek első szava, amikor megérkeznek ismerőseik szállásához: A kutyát fogd meg! Míg a gazda meg nem köti a kutyát, a vendégek nem szállnak le a lóról. A négyszemű kutya a mongol terelőkutyák közül a legjobb fajta, hiszen nemcsak házőrzésre, állatterelésre hasznosítható, hanem nagy vadászatok alkalmával a férfiak magukkal viszik a pusztaságba, vagy északon az erdőségekbe, ahol mind a vad felhajtásában, mind a zsákmány megtalálásában fontos szerepet kap. Amikor a gazda hosszabb karavánútra megy, legjobb négyszeműjét is magával viszi, hogy védje a szállítmányt, és az ideiglenes táborhelyeket. A kutya a mongol pásztor leghűségesebb társa, éppen ezért a máig elevenen élő nomád szokásokban védelmezi őket, bizonyára betartják azon ősi törvényeket, amelyek a kutya bántalmazását halállal büntették.
A mongol pásztorkutyák közül a leghíresebb, a négyszemű eb, amely nevét onnan kapta, hogy szeme felett két világos pötty látható. Ez a fajta kiváló jószágőrző és terelőfajta, kiváló védekező tulajdonságai miatt mára külföldön, különösen az Egyesült Államokban is nagyon népszerűvé vált. A négyszemű közepes nagyságú állat. Fekete és sárgás színű, kevés fehér folttal. Testéhez képest vastag zömök nyaka, és magas nyakszirtje van. Hosszú, bozontos farka végén általában sárga pötty található. A négyszemű kutya hangja a többiektől jól megkülönböztethető, hiszen ugatása nagyon messzire hallatszik el. Bátorságáról legtöbbször a téli időszakban tesz tanúságot, amikor a vadállatok, leginkább farkasok, és hópárducok kerülgetik a karámok környékét.
A kutya tisztelete a kölykök odaajándékozásában mérhető le legjobban. Amikor az új gazdák eljönnek a kis jószágért, a háziak szent szalaggal fogadják őket, amikor odaadják az állatot, finoman tejjel meghintik. Amikor a gazdák hazaviszik a kölyköt (mongolul gölög-öt), fülét és farkát megkenik zsírral, hogy bátor és erős állat váljék belőle.