Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

A Ming-szék

A Ming-kor (1368 - 1644) a palotaépitkezések és a bútorkészités  fénykora. Kiváló arányú, visszafogott vonalvezetésű, szép erezetű trópusi keményfa bútorok kerülnek ki nagytudású asztalosmesterek keze alól. Művészi igényű szerkezeti megoldásokat, tökéletes csapolási és illesztésrendeket alkalmaznak. A tervezéskor figyelembe veszik a bútor funkcióját, az emberi test méreteit, arányait, ülőbútoraikat fej- és gerinctámasszal látják el. Megalkotják  a Ming-stílus legjellegzetesebb műveit, az esztétikai és ergonómiai szempontból is tökéletes székek különböző változatait:

·       A lámpatartó formájú szék (denggua yi)
Magas háttámlával, kartámasz nélkül készül. Alakja a Dél-Kínában használt lámpafüggesztő állványhoz hasonlatos. A szék háttámlájának felső, ívelt vonalú keresztrúdjába nyaktámaszt mélyitenek, melyet a gerinc alakjához igazodó háttámasztó lap kapcsol össze az ülő résszel. A háttámaszt  faragással diszítik.

·       A hivatalnok föveg formájú karosszék (guanmao yi) 
A Ming-hivatalnokok fejviseletéről kapja nevét, melynek íves formáját a háttámla keret felső összekötőlécében ismerhetjük fel. Ezt a széket meditációs széknek is nevezik. Nagyméretű ülőlapján felhúzott, egymásra tett lábakkal is el lehet helyezkedni. A szerkezet fontos részei az ívelt, hajlított kartámaszok, ezek alátámasztó tagjai, valamint az ülőlap alatti támasztóelemek.

·       A szögletes háttámlájú karosszék 
Modern elnevezése, főleg Észak-Kínában meigui yi, azaz rózsaszék, délen irástudó széknek nevezik. Alacsony, négyszögletes háttámla jellemzi, amely három oldalról körbefogja az ülőrészt, dúsan faragott, gyakran áttört diszitésű.

·       A patkó formájú karosszék (quan yi)
A kor egyik legkedveltebb karosszék típusa. A szék felső, ívesen hajló patkó alakú eleme egy folytonos vonalba fogja a kar és háttámlát. Ez a hosszú patkó három vagy öt darabból áll, szorító faszegezésű vagy fogazott lapolt illesztéssel  készült.

·       Az összecsukható szék (jiao yi)
Szállithatósága miatt lehetett kerti bútor vagy szépsége révén fogadószobák ékessége. Ezekben a székekben ábrázolják festményeken az uralkodókat  és császárnékat. Vendégfogadáskor a legelőkelőbb vendégnek szolgált ülőhelyül.

Ma reneszánszát éli a kínai bútorok iránti érdeklődés. Az 1930-as években Kínában élő külföldiek gyűjteményei révén ismerhettük meg nyugaton először a Ming-stilus bútorait. Mai enteriőrök egyre gyakoribb eleme egy-egy ilyen nemes egyszerűségű, letisztult vonalvezetésű alkotás.