Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Zichy Jenő, gróf

(szül. 1837. júl. 5. Sárszentmihály, Fejér vármegye - megh. 1906. dec. 26. Meran, Ausztria [ma Merano, Olaszország]), politikus, Ázsia-kutató. Nevéhez fűződik a magyarországi alsófokú ipariskolák megszervezése; ázsiai expedícióinak célja az volt, hogy tanulmányozzák, összegyűjtsék a magyarság ázsiai vándorlásának útját jelző vagy azzal összefüggésbe hozható nyelvi, történeti, régészeti, embertani és néprajzi emlékeket.

Székesfehérvárott és Németországban tanult; az 1870-es években jogi diplomát szerzett. Politikai pályafutását Fejér vármegye főszolgabírájaként kezdte (1860), majd 1861-ben, ill. 1865-től élete végéig országgyűlési képviselő volt. 1881 és 1906 között az Országos Iparegyesület elnöki tisztét is betöltötte; az iparfejlesztés kérdéseivel foglalkozott, szorgalmazta és csaknem 100 városban megindította az alsófokú ipari iskolák működését; megszervezte az 1879-es országos kiállítást.

Az 1800-as évek végén három tudományos expedíciót vezetett Ázsiába. Az első kettő (1895, 1896) a Kaukázus területét, a harmadik (1897-98) a Volga-deltát, a csuvasok, a baskírok, az északi és a déli osztjákok földjét járta be; majd átkelt a Bajkál-tavon, a Góbi-sivatagon; útja Pekingben, ill. Sanghajban végződött. Nem folytatott ásatásokat, hanem az orosz múzeumok népvándorlás kori anyagát tanulmányozta. Az expedíciók során gyűjtött gazdag anyagot neves tudósok dolgozták föl, majd a Zichy által alapított (1901) múzeumban állították ki.

Az eredményeket Zichy két nagy munkában összegezte: A magyar faj vándorlása. Zichy Jenő gróf kaukázusi és közép-ázsiai utazása (2 kötet, 1897; franciául is) és Keleti kutatások a magyarság eredetének felderítése érdekében. Zichy Jenő gróf harmadik ázsiai utazása (6 kötet, 1905; németül is).

Zichyt 1899-ben a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává választotta.