Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Zichy Jenő, gróf

(szül. 1837. júl. 5. Sárszentmihály, Fejér vármegye - megh. 1906. dec. 26. Meran, Ausztria [ma Merano, Olaszország]), politikus, Ázsia-kutató. Nevéhez fűződik a magyarországi alsófokú ipariskolák megszervezése; ázsiai expedícióinak célja az volt, hogy tanulmányozzák, összegyűjtsék a magyarság ázsiai vándorlásának útját jelző vagy azzal összefüggésbe hozható nyelvi, történeti, régészeti, embertani és néprajzi emlékeket.

Székesfehérvárott és Németországban tanult; az 1870-es években jogi diplomát szerzett. Politikai pályafutását Fejér vármegye főszolgabírájaként kezdte (1860), majd 1861-ben, ill. 1865-től élete végéig országgyűlési képviselő volt. 1881 és 1906 között az Országos Iparegyesület elnöki tisztét is betöltötte; az iparfejlesztés kérdéseivel foglalkozott, szorgalmazta és csaknem 100 városban megindította az alsófokú ipari iskolák működését; megszervezte az 1879-es országos kiállítást.

Az 1800-as évek végén három tudományos expedíciót vezetett Ázsiába. Az első kettő (1895, 1896) a Kaukázus területét, a harmadik (1897-98) a Volga-deltát, a csuvasok, a baskírok, az északi és a déli osztjákok földjét járta be; majd átkelt a Bajkál-tavon, a Góbi-sivatagon; útja Pekingben, ill. Sanghajban végződött. Nem folytatott ásatásokat, hanem az orosz múzeumok népvándorlás kori anyagát tanulmányozta. Az expedíciók során gyűjtött gazdag anyagot neves tudósok dolgozták föl, majd a Zichy által alapított (1901) múzeumban állították ki.

Az eredményeket Zichy két nagy munkában összegezte: A magyar faj vándorlása. Zichy Jenő gróf kaukázusi és közép-ázsiai utazása (2 kötet, 1897; franciául is) és Keleti kutatások a magyarság eredetének felderítése érdekében. Zichy Jenő gróf harmadik ázsiai utazása (6 kötet, 1905; németül is).

Zichyt 1899-ben a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává választotta.