Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Zhengde (Cseng-tö), 1491-1521

Cheng-te, pinyin átírással ZHENGDE, más néven (Wade-Giles-féle átírással) CHU HOU-CHAO (szül. 1491. Kína - megh. 1521. Kína); a Ming-dinasztia (1368-1644) 10. császára, uralma idején az eunuchok kezébe került az állam irányítása, és befolyásukat az őt követő uralkodók sem tudták visszaszorítani.

Ideje nagy részét örömök hajszolásával töltötte. A korrupció virágzott, a közhivatalokat adták-vették, és a népre egyre emelkedő adókat vetettek ki. Mivel a kormányzásban döntő szerepet játszottak az északról származó eunuchok, a déli tartományok pártfogó nélkül maradtak, és helyzetük elkeserítő lett. Felkelések robbantak ki, sokan felcsaptak útonállónak. 1510-ben aztán Cheng-te is felfigyelt a megvesztegetésekre, és kivégeztette főeunuchját, Liu Chint, akinek házában halmokban állt az arany és az ezüst.

Az eunuchok azonban megtartották az államirányításban betöltött helyzetüket, mert a császár nem a birodalom irányításának szentelte idejét. Abban lelte örömét, hogy álruhában utazgatott az országban - egy ízben majdnem egy mongol portyázó csapat fogságába került -, és idegen nyelvek tanulásával töltötte idejét. Tanult tibetiül, mongolul és dzsürcsi nyelven, sőt címeket is adományozott magának ezeken a nyelveken. A különc viselkedését helytelenítő hivatalnokok százait kínoztatta meg, fokozta le vagy ölette meg.

Az ifjú császár vízbe fulladt, amikor sétahajója felborult. A trónon unokatestvére, Chia-ching (ur. 1521/66-67) követte.