Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Zhengde (Cseng-tö), 1491-1521

Cheng-te, pinyin átírással ZHENGDE, más néven (Wade-Giles-féle átírással) CHU HOU-CHAO (szül. 1491. Kína - megh. 1521. Kína); a Ming-dinasztia (1368-1644) 10. császára, uralma idején az eunuchok kezébe került az állam irányítása, és befolyásukat az őt követő uralkodók sem tudták visszaszorítani.

Ideje nagy részét örömök hajszolásával töltötte. A korrupció virágzott, a közhivatalokat adták-vették, és a népre egyre emelkedő adókat vetettek ki. Mivel a kormányzásban döntő szerepet játszottak az északról származó eunuchok, a déli tartományok pártfogó nélkül maradtak, és helyzetük elkeserítő lett. Felkelések robbantak ki, sokan felcsaptak útonállónak. 1510-ben aztán Cheng-te is felfigyelt a megvesztegetésekre, és kivégeztette főeunuchját, Liu Chint, akinek házában halmokban állt az arany és az ezüst.

Az eunuchok azonban megtartották az államirányításban betöltött helyzetüket, mert a császár nem a birodalom irányításának szentelte idejét. Abban lelte örömét, hogy álruhában utazgatott az országban - egy ízben majdnem egy mongol portyázó csapat fogságába került -, és idegen nyelvek tanulásával töltötte idejét. Tanult tibetiül, mongolul és dzsürcsi nyelven, sőt címeket is adományozott magának ezeken a nyelveken. A különc viselkedését helytelenítő hivatalnokok százait kínoztatta meg, fokozta le vagy ölette meg.

Az ifjú császár vízbe fulladt, amikor sétahajója felborult. A trónon unokatestvére, Chia-ching (ur. 1521/66-67) követte.