Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Wenwang

Wen-wang, más néven HSI PO, pinyin átírással WENWANG vagy XI BO (műk. Kr. e. XII. sz. Kína) Wu-wangnak, a Chou-dinasztia (Kr. e. 1111 k. - 255) megalapítójának apja, a konfuciánus hagyomány egyik bölcs uralkodója, mintakirálya.
A Kína nyugati határán fekvő félbarbár államok egyikének, Chounak volt az uralkodója. Ez a terület régóta a civilizált kínaiak és a nomád behatolók összecsapásainak színtere volt. Kr. e. 1144-ben felvette a Hsi Po ("a Nyugat fejedelme") címet, és fenyegetni kezdte a Shang-dinasztiát (Kr. e. XVIII-XII. sz.) Kr. e. 1144-ben Chou, az utolsó Shang-házi király elfogta és bebörtönözte. A hagyomány szerint fogságának három éve alatt ő írta a Ji King c. klasszikus konfuciánus művet. A nyolc trigramot (pa kua, ba gua) azonban, amelyre a Ji King jóslatai alapulnak, valószínűleg már jóval korábban megalkották.
Wen-wang akkor szabadult ki, amikor a Chou-beliek váltságul egy szép lányt, egy jó lovat és négy kocsit fizettek érte. Visszatért Chouba, s szóban és tettben tiltakozott korának züllöttsége és kegyetlensége ellen. Halála után fia és utóda, Wu-wang megdöntötte a Shang-házat, és megalapította a Chou-dinasztiát.