Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

VÁZA (ping)
A váza a fonetikai azonosság miatt a béke (ping) szimbóluma. Képeken gyakran ábrázolják növényekkel, virágokkal együtt. Megjegyzendő azonban, hogy a 17-18. századig az európai jellegű virágcsendélet nem volt témája a kínai piktúrának. Vágott virágokat vázában csak európai hatásra kezdtek festeni. Az olyan képeken, melyeken négyféle növényt helyzetek a vázába, a négy évszakra utal, a kép üzenet pedig: "mindenkor örvendj békében". Olykor három alabárdot állítanak a vázába, az alabárdokon pedig halak és csengőkövek függnek. A ép jelentése: "emelkedj magas rangra". A fekete vázával a varázslók, mágusok fogták be a kísérteteket, szellemeket. A varázserejű edényt, a bőségszaru kínai változatát, a kinccsel teli edényt (jubaopen) szintén vázaként szokták ábrázolni. A legenda szerint a nanjingi Shen Wansan a Jangce folyón halászott, amikor a hálójába akadt a váza. Hazavitte és előbb a kutyáját etette belőle. Azt vette észre, hogy bármennyit eszik is a kutya az étel csak nem fogy el az edényből. Ekkor bevitték a házba és pénz, kincseket szereztek általa. A váza lehet még az otthon jelképe is, mint pl. a híres Qing-kori regény címében, a Jin Ping Mei-ben. A cím első tagjának jelentése arany (jin), a második a váza (ping), míg a harmadik (mei) a szilvavirágot jelenti. A cím szószerinti fordítása tehát: "aranyvázában szilvavirágok". Az arany a gazdagság jelképe, a szilvavirág pedig a szép hölgyeké, így a cím mögöttes jelentése: "Szép asszonyok egy gazadag házban". Magyarul ezen a címen olvasható. A "kincses vázát" (baoping) ábrázoló képek kedvelt ajándékok, mivel azt a kívánságot tolmácsolják, hogy "őrizd meg békességed" (bao ping).

 

mei ping
különösen a Song (960-1279) és a Ming (1368-1644)-korszakban kedvelt kínai váza; alakját a fiatal nők kebléről mintázták. Gyakran a hosszú testű, rövid, keskeny nyakú szeladonvázába egyetlen virágzó szilvafaágat helyeztek el. A Ming-kori darabok többsége máz alatti kékkel festett fehér porcelán.