Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Uszmán ibn Affán

Uszmán ibn Affán, Uszmán más írásmóddal OSZMÁN (megh. 656. jún. 17. Medina, Arab-félsziget [ma Szaúd-Arábiában]), a korai iszlám állam Mohamed után 3. kalifája 644-től; központosította a kalifátus közigazgatását, és bevezette a Korán hivatalosan elfogadott szövegét. Személye azért fontos az iszlám történelmének szempontjából, mert halálával kezdődött el a muszlim közösség első nagy belviszálya.

A jómódú és igen befolyásos mekkai Omajjád-család tagjaként maga is gazdag kereskedő lett. Amikor Mohamed 615 körül prédikálni kezdett Mekkában, hamar kihívta maga ellen az Omajjádok haragját; kb. öt év múlva Uszmán mégis elfogadta tanítását, és ezzel ő lett az első magas társadalmi állású és tehetős személy, aki az iszlámra tért. Mohamed nagyra értékelte ezt a mekkai arisztokráciához fűződő kapcsolatot, ezért egyik leányát feleségül adta Uszmánhoz.

Omar halála után a bizottság Uszmánt választotta utódjává, mivel az esélyesebb jelöltek kiütötték egymást a versengésből.

Kalifaként megállapíttatta a Korán hivatalos szövegváltozatát, hiszen a szent könyvnek addig több verziója is létezett. Folytatta az iszlám világbirodalom méreteit látványosan növelő hódításokat, a győzelmek azonban már nagyobb áron születtek és kisebb zsákmányt eredményeztek, mint korábban.

A Mohamed idején létrejött laza törzsi szövetségek helyett egy jól összefogott központi hatalom kiépítésére törekedett. Kialakította a hűbérbirtokok rendszerét, és több tartomány kormányzását is saját családtagjai kezébe adta. Azzal, hogy a központi kormányzat által begyűjtött vagyon jó része a hadsereg helyett az ő családját gazdagította, kivívta a hadserege ellenszenvét.

Egyiptom és Irak területén 650-re több lázadás is kitört. 655-ben az elégedetlenkedő egyiptomiak egy csapata Medina ellen vonult. Uszmán hajlandó volt megegyezni velük, így a felkelők visszaindultak Egyiptomba. Hamarosan azonban egy újabb lázadó csoport megostromolta Uszmán otthonát, és több napig tartó ádáz küzdelem után megölték a kalifát.