Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Unger Ödön, Edmund de Unger (1918-)

http://nol.hu/velemeny/20091106-miert_eppen_pergamon_
http://nol.hu/velemeny/20091107-reti_laszlo_mugyujto_tevedesei
http://nol.hu/velemeny/20091117-bar_en_tevedtem_volna
http://nol.hu/lap/forum/20091117-az_okm__quot_tevedesei_quot_

http://kultura.hu/main.php?folderID=1395&articleID=285113&ctag=articlelist&iid=1
http://islamic-art-jboc.blogspot.com/2009/06/edmund-de-ungers-keir-collection-goes.html
http://www.szonyegtarsasag.hu/dokumentumok.php
http://www.tahitotfalu.hu/pdf/Tahitotfalu_2006_06
http://www.epa.oszk.hu/01300/01348/00031/05_01_05.html


Edmund de Unger, azaz Unger Ödön gyűjteménye Berlinben költözik
mti: 2009.06.11.

A Der Tagesspiegel című berlini lapcsütörtöki értesülése szerint erről jött létre megállapodás a 91 éves műgyűjtő fia, Richard de Unger és a felújított Pergamon Múzeum között.

Az egyezmény értelmében a mintegy 1500 iszlám kulturális kincset bemutató gyűjtemény egyelőre 15 évre kerül Berlinbe, de szó van egy 35 évre szóló "kölcsönügyletről" is. A világhírű kollekció egy része 2007-ben egy ízben már bemutatkozott a Pergamon Múzeumban Sammlerglück. Islamische Kunst aus der Sammlung Edmund de Unger (Gyűjtőszerencse. Iszlám művészet Edmund de Unger gyűjteményéből) címmel.

Unger Ödön 1918-ban született Magyarországon és 1945-ben emigrált Angliába. A gyűjteményt eredetileg az ötvenes-hatvanas években egy luzerni gyűjtőházaspár szenvedélye alapozta meg, majd Ungerhez került, aki a hetvenes években - még nagyobb szenvedéllyel - tovább bővítette az iszlám ötvösművészet anyagaival, középkori kerámiákkal, miniatűr festményekkel, továbbá az iszlám textíliákkal.

Kezdetben egyébként főleg szőnyegeket gyűjtött, az ötvenes években "kapott rá" a különböző iszlám kulturális kincsekre. Fia szerint mindenekelőtt a színpompás kerámiák ragadták meg. Az évek során így jött létre az egyedülálló "Keir Collection". A Keir amúgy fantázianév, amely a gyűjtő egykori wimbledoni otthonának emlékét őrzi.

A berlini Pergamon Múzeum igazgatója a világ egyik legértékesebb gyűjteményéről beszélt, utalva arra, hogy mintegy kétezer éves történelmet fog át.

Hogy Unger Ödön miért éppen Berlint szemelte ki rendkívül értékes gyűjteménye - minden valószínűség szerint állandó - helyszínéül? Fia szerint apja számára a londoni múzeumok nem jöhettek szóba, különös tekintettel arra, hogy a British Museum gazdagon "eleresztett" az iszlám kultúra emlékeivel. Ezért a család úgy ítélte meg, hogy miközben a "Keir Collection" a brit fővárosban nem kaphatna kellő figyelmet, Berlinben pompás helyszínre talál. Erről egyébként maga Richard de Unger is gondoskodni fog, aki tagja lesz a gyűjteményt, illetve a kiállítást felügyelő tanácsnak. Ezzel összefüggésben Richard de Unger a Der Tagesspiegelnek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az iszlámnak az elmúlt időszakban meglehetősen rossz sajtója volt Európában. "Mi pedig hidakat kívánunk építeni" - tette hozzá.

Unger Ödön egyébként a 2007-ben Dénes Sándor gyűjtő és műkereskedő szervezésében létrejött Első Pesti Szőnyeg Társaság tiszteletbeli elnöke. Korábban számos művet (indiai Mughal-kori textileket és miniatúrát) ajándékozott a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumnak.