Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Unger Ödön, Edmund de Unger (1918-)

http://nol.hu/velemeny/20091106-miert_eppen_pergamon_
http://nol.hu/velemeny/20091107-reti_laszlo_mugyujto_tevedesei
http://nol.hu/velemeny/20091117-bar_en_tevedtem_volna
http://nol.hu/lap/forum/20091117-az_okm__quot_tevedesei_quot_

http://kultura.hu/main.php?folderID=1395&articleID=285113&ctag=articlelist&iid=1
http://islamic-art-jboc.blogspot.com/2009/06/edmund-de-ungers-keir-collection-goes.html
http://www.szonyegtarsasag.hu/dokumentumok.php
http://www.tahitotfalu.hu/pdf/Tahitotfalu_2006_06
http://www.epa.oszk.hu/01300/01348/00031/05_01_05.html


Edmund de Unger, azaz Unger Ödön gyűjteménye Berlinben költözik
mti: 2009.06.11.

A Der Tagesspiegel című berlini lapcsütörtöki értesülése szerint erről jött létre megállapodás a 91 éves műgyűjtő fia, Richard de Unger és a felújított Pergamon Múzeum között.

Az egyezmény értelmében a mintegy 1500 iszlám kulturális kincset bemutató gyűjtemény egyelőre 15 évre kerül Berlinbe, de szó van egy 35 évre szóló "kölcsönügyletről" is. A világhírű kollekció egy része 2007-ben egy ízben már bemutatkozott a Pergamon Múzeumban Sammlerglück. Islamische Kunst aus der Sammlung Edmund de Unger (Gyűjtőszerencse. Iszlám művészet Edmund de Unger gyűjteményéből) címmel.

Unger Ödön 1918-ban született Magyarországon és 1945-ben emigrált Angliába. A gyűjteményt eredetileg az ötvenes-hatvanas években egy luzerni gyűjtőházaspár szenvedélye alapozta meg, majd Ungerhez került, aki a hetvenes években - még nagyobb szenvedéllyel - tovább bővítette az iszlám ötvösművészet anyagaival, középkori kerámiákkal, miniatűr festményekkel, továbbá az iszlám textíliákkal.

Kezdetben egyébként főleg szőnyegeket gyűjtött, az ötvenes években "kapott rá" a különböző iszlám kulturális kincsekre. Fia szerint mindenekelőtt a színpompás kerámiák ragadták meg. Az évek során így jött létre az egyedülálló "Keir Collection". A Keir amúgy fantázianév, amely a gyűjtő egykori wimbledoni otthonának emlékét őrzi.

A berlini Pergamon Múzeum igazgatója a világ egyik legértékesebb gyűjteményéről beszélt, utalva arra, hogy mintegy kétezer éves történelmet fog át.

Hogy Unger Ödön miért éppen Berlint szemelte ki rendkívül értékes gyűjteménye - minden valószínűség szerint állandó - helyszínéül? Fia szerint apja számára a londoni múzeumok nem jöhettek szóba, különös tekintettel arra, hogy a British Museum gazdagon "eleresztett" az iszlám kultúra emlékeivel. Ezért a család úgy ítélte meg, hogy miközben a "Keir Collection" a brit fővárosban nem kaphatna kellő figyelmet, Berlinben pompás helyszínre talál. Erről egyébként maga Richard de Unger is gondoskodni fog, aki tagja lesz a gyűjteményt, illetve a kiállítást felügyelő tanácsnak. Ezzel összefüggésben Richard de Unger a Der Tagesspiegelnek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az iszlámnak az elmúlt időszakban meglehetősen rossz sajtója volt Európában. "Mi pedig hidakat kívánunk építeni" - tette hozzá.

Unger Ödön egyébként a 2007-ben Dénes Sándor gyűjtő és műkereskedő szervezésében létrejött Első Pesti Szőnyeg Társaság tiszteletbeli elnöke. Korábban számos művet (indiai Mughal-kori textileket és miniatúrát) ajándékozott a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumnak.