Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

torii

A japán sintoista szentélyek felszentelt területére bevezető utat jelölő díszkapu. Több változata is kialakult, de jellegzetes felépítése a következő: henger alakú oszlop, rajta négyszögletes gerenda, amely mindkét végén túlnyúlik az oszlopokon, alatta pedig egy rövidebb keresztgerenda. A kutatók egy része a toriit az indiai kapuívvel, a toranával hozzák kapcsolatba, amely a buddhizmussal együtt jutott el Japánba, mások pedig a Mandzsúriában és Kínában máshol is fellelhető hagyományos kapukra vezetik vissza az eredetét. A torii szót a „madár” és „ól” megfelelő kínai karakterek segítségével írják és eredetileg tényleg az ún. áldozati kakasok pihenő-, ülőfái voltak a szentélyek bejáratánál.

A legtöbbször piros színre festett toriik nemcsak szentélyek bejáratánál, hanem egyéb helyeken, így például hegyek lábánál is megtalálhatók.

 

Németh Frigyes: A zebegényi Torii

Zebegény látnivalói közé tartozik a Szőnyi Művésztábor fölötti völgyben található japán torii. A völgy a Művésztáboron keresztül közelíthető meg. A táborban található kerekes kút, majd étkező mellett elhaladva az erdőbe vezető út kettészeli a völgyet. Két oldalról öreg gyümölcsfák szegélyezik, tavasszal minden virágba borul, nyár közepétől pedig gyümölcsökkel kedveskednek az erre járóknak. Az út nyílegyenesen vezet át a völgyön. Ha azonban a toriihoz akarunk eljutni, egy enyhe emelkedőn az útról letérve kell felsétálnunk. Ez az emelkedő a későbbiekben visszakanyarodik az erdei úthoz. Ezt a két ösvényt jelképnek is tekinthetjük, mint az előttünk álló lehetséges utakat. A torii alatt állva látjuk a Duna ezüst-kanyarulatát, a határon túli hegyeket…

A torii tulajdonképpen egy út menti szentély, egy olyan kapuzat, amely szimbolikusan elhatárolja az evilági tartományt a kamik, az istenek birodalmától. Az ősi Japánban széles körben használták kapuként, de idővel már csak a sintó szentélyek, császári síremlékek és egy-egy sírhely előtt maradtak meg. Néha találkozhatunk toriikkal erdők szélén, sziklák, vagy kutak mellett is.

A zebegényi toriit hazai harcművészek emelték fogadalmi felajánlásként. 2002 május 11-én, egy esküvő keretein belül, közel százan tettek itt fogadalmat, hogy megőrzik azokat a hagyományos értékeket, amelyeket a család, a házasság, a hűség jelent.

A völgyre mi úgy tekintünk, mint egy szentélyre – a természet szentélyére. Kérjük az erre járót, tartsa tiszteletben a természet templomát!