Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

tíkfa (teakfa)

(Tectona grandis), a vasfűfélék (Verbenaceae) családjába tartozó, nagy termetű, lombhullató fa; az egyik legértékesebb ipari faanyagot adja. Indiában több mint 2000 éve használják, neve a maláj tékka szóból származik.

A fa törzse egyenes, gyakran palánkos (tövénél támpillérszerű kiemelkedésekkel), koronája elterülő, fiatalabb ágai négyoldalúak, a vesszők bélszövete négyszögletes. Levelei keresztben átellenes állásúak, a fiatal példányokon olykor örvösek, 0,5 m hosszúak és 23 cm szélesek. Alakjuk a dohány leveleire emlékeztet, szövetük azonban kemény és felületük érdes. Apró, fehér virágai az ágvégeken nagy, felálló, keresztben átellenesen ágas bugavirágzatban fejlődnek. Termése csonthéjas, 1,7 cm átmérőjű. A törzs kérge kb. 1,3-1,5 cm vastag, szürke vagy barnásszürke, szíjácsa fehér, friss gesztje kellemes, erősen aromás illatú, szép aranysárga színű. Ez idővel megbarnul, és sötétebb sávok tarkítják. A fa sokáig megőrzi illatát.

Az Indiában, valamint Délkelet-Ázsia esőerdőiben őshonos tíkfa elterjedésének északi határa őshazájában a 25., Punjabban a 32. szélességi kör. Nem található meg a tengerpartokon. A legértékesebb erdők alacsony hegyvidékeken tenyésznek 1000 m tengerszint feletti magasságig. Tíkfaállományok találhatók még a Fülöp-szigeteken, Jáván és máshol a maláj szigetvilágban. Telepített erdők vannak Afrikában és Közép-Amerikában is.

A száraz évszakban a fa lombtalan. Forró éghajlatú vidékeken a levelek már januárban lehullanak, a legtöbb helyen azonban a fa márciusig lombos marad. A száraz évszak végén, az első monszunesők megérkeztével kilombosodik. A virágok nagy része meddő. A száraz évszak erdőtüzei, melyek Indiában általában márciusban és áprilisban következnek be, vagyis azután, hogy a kisszámú mag egy része már lehullott, nagyban akadályozza, hogy a növény - beavatkozás nélkül - magról szaporodjon. A myanmari ültetvényeken, jó talajon 15 év alatt átlagosan 18 m-es magasságot ér el, 0,5 m-es mellmagassági törzskörmérettel. Myanmar és India természetes erdeiben a 2 m-es körméretű példányok mindig idősebbek 100 évnél, gyakran 200 évesek. A kifejlett példányok általában nem magasabbak 50 m-nél.

A meleg éghajlatú országokban a tíkfát viszonylag kis fajsúlya és rendkívüli tartóssága miatt becsülik. Indiában és Myanmarban a több száz éves épületek tíkfagerendái jó állapotban megőrződtek, a palotákban és templomokban pedig több mint ezerévesek is lehetnek. A faanyag állaga fedett helyen szinte semmit sem romlik.

A tíkfát hajóépítésre, bútorkészítésre, ajtó- és ablakkeretek, rakpartok, hidak, zsaluzatok, fal- és padlóburkolatok, vasúti kocsik és redőnyök készítésére használják. Fontos tulajdonsága, hogy nem vetemedik. Erős, közepesen nehéz, átlagosan kemény. A termeszek megeszik a szíjácsot, de a gesztet csak nagyon ritkán támadják meg. Hajóféreggel szemben teljesen ellenálló.

A legnagyobb kitermelők Myanmar, India, Thaiföld, Indonézia és Srí Lanka.

Bontott faanyagot is felhasználnak:
"Reclaimed teak wood flooring is made from lumber "reclaimed" from old dismantled barns and buildings. A reclaimed teak wood floor is prized for its beauty, stability and dry, dense nature.
Reclaimed flooring is milled from the old lumber into our reclaimed hardwood floors, stairs and moldings. A reclaimed floor is also valued because it is part of our Indian history.
Reclaimed hardwood flooring is sawn from old barn beams and industrial timbers. It is also milled from old boards salvaged from the exterior and interior of old buildings.
Old lumber is kiln dried, and remilled into flooring. It can be tongue and groved or simply left with a straight edge for a classic historic look.
Our Indian history comes alive in this vintage wood as new life is breathed into the boards and timbers."