Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

thai amulettek

Thaiföldön, a vallásos emberek számára a mindennapok szoros kölcsönhatásban állnak a szellemvilággal. A szellemvilág ártó erőit éppen ezért a megfelelő eszközökkel igyekeznek távol tartani maguktól. A védelem egyik formája az amulett, melyet széles körben használnak a thai társadalom minden szintjén. Az amulettekhez képest, a teljes testre történő mágikus, védő ábrák tetoválása kevésbé számít elfogadottnak. A buddhistákat egyenesen tiltják a tetoválástól, mégis sokan rejtve viselnek ilyen talizmánszerű ábrákat a testük legkülönbözőbb részén.
Thaiföldön a talizmánokat - legyenek azok buddhista, vagy más animisztikus kultusztól származók - khawng-khlangnak nevezik, mely szó szerint: szent erővel bíró tárgyat jelent. Sokféle amulettforma létezik. A leggyakoribbak Buddha különféle klasszikus ábrázolásai, illetve a hindu pantheon istenalakjai. Többféleképpen osztályozzák a talizmánokat, azok készítésének idejétől, anyagától, alakjától és méretétől függően. Általában 2-7 cm nagyságúak, fából, fémből, elefántcsontból, vagy agyagból készülnek. Az agyagból készült amulettek számítanak a leghatásosabbaknak, mivel az amulettek készítése során sok más, "szent" anyagot is kevernek az agyaghoz, melyeknek hisznek a szellemvilágra gyakorolt mágikus tulajdonságaiban. Ilyen anyagok: egyes virágporok, füstölő hamu, szent szövegek elégetéséből keletkezett hamu, magvak stb. Általában az idősebb szerzetesek készítik az amuletteket, de néha az egyszerű hívők között is találhatunk amulettkészítésre szakosodott buddhistákat. A készítés során alkalmazott mantrákat és a hozzáadott egyéb "szent" anyagokat titokban tartják.
A Buddhát ábrázoló amuletteken kívül, szívesen készítenek híres szerzetesekről portré, vagy egész alakos, meditációban ülő ábrázolásokat. Gyakori ábrázolás még az úgynevezett phlad khik, ami a hindu Siva linga thai megfelelője. A phlad khik ugyanakkor Thaiföldön jóval a hinduizmus hatása előtt már termékenységi ős-szimbólumként ismert volt. Ezt gyakran adják kisgyermekeknek, hogy védelmet adjon a kígyómarástól és távol tartsa az ártó szellemeket. Ugyanakkor a néphit szerint, a "potencialitás" jelentéstartalma miatt, az üzleti sikert is meghozhatja viselőjének.
A takrut tipusú amulettek szintén széles körben terjedtek el Thaiföldön. Ezek kicsi arany, ón, réz vagy egyéb fém lapocskák, melyekre talizmánokat és szent szövegeket írnak. Összetekerve a nyakukban viselik, vagy a bőr alá ültetik. Szintén a betegségektől és a fizikai ártalomtól óvó amulettként kezelik őket.
A szövetanyagra készült amulettek külön kategóriába tartoznak. Az egyes anyagdarabokon yantrák (pha prachiat), azaz mágikus erővel bíró ábrák találhatók, valamint gyakorta istenségek és védőszellemek ábrázolásai.
Azonkívül, hogy ezek a kis szobrocskák a thai hit szerint a szellemvilágra aktív befolyással bírnak, külön műremeknek is számítanak, így a gyűjtők kedvencei. A kisméretű amulettekből hatalmas gyűjteményeket hoznak létre. A gyűjteményeket a templomi piacokon rendezett amulett vásárok során bővítik.

Terebess terméklista
http://www.thailandamulets.com/