Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

thai amulettek

Thaiföldön, a vallásos emberek számára a mindennapok szoros kölcsönhatásban állnak a szellemvilággal. A szellemvilág ártó erőit éppen ezért a megfelelő eszközökkel igyekeznek távol tartani maguktól. A védelem egyik formája az amulett, melyet széles körben használnak a thai társadalom minden szintjén. Az amulettekhez képest, a teljes testre történő mágikus, védő ábrák tetoválása kevésbé számít elfogadottnak. A buddhistákat egyenesen tiltják a tetoválástól, mégis sokan rejtve viselnek ilyen talizmánszerű ábrákat a testük legkülönbözőbb részén.
Thaiföldön a talizmánokat - legyenek azok buddhista, vagy más animisztikus kultusztól származók - khawng-khlangnak nevezik, mely szó szerint: szent erővel bíró tárgyat jelent. Sokféle amulettforma létezik. A leggyakoribbak Buddha különféle klasszikus ábrázolásai, illetve a hindu pantheon istenalakjai. Többféleképpen osztályozzák a talizmánokat, azok készítésének idejétől, anyagától, alakjától és méretétől függően. Általában 2-7 cm nagyságúak, fából, fémből, elefántcsontból, vagy agyagból készülnek. Az agyagból készült amulettek számítanak a leghatásosabbaknak, mivel az amulettek készítése során sok más, "szent" anyagot is kevernek az agyaghoz, melyeknek hisznek a szellemvilágra gyakorolt mágikus tulajdonságaiban. Ilyen anyagok: egyes virágporok, füstölő hamu, szent szövegek elégetéséből keletkezett hamu, magvak stb. Általában az idősebb szerzetesek készítik az amuletteket, de néha az egyszerű hívők között is találhatunk amulettkészítésre szakosodott buddhistákat. A készítés során alkalmazott mantrákat és a hozzáadott egyéb "szent" anyagokat titokban tartják.
A Buddhát ábrázoló amuletteken kívül, szívesen készítenek híres szerzetesekről portré, vagy egész alakos, meditációban ülő ábrázolásokat. Gyakori ábrázolás még az úgynevezett phlad khik, ami a hindu Siva linga thai megfelelője. A phlad khik ugyanakkor Thaiföldön jóval a hinduizmus hatása előtt már termékenységi ős-szimbólumként ismert volt. Ezt gyakran adják kisgyermekeknek, hogy védelmet adjon a kígyómarástól és távol tartsa az ártó szellemeket. Ugyanakkor a néphit szerint, a "potencialitás" jelentéstartalma miatt, az üzleti sikert is meghozhatja viselőjének.
A takrut tipusú amulettek szintén széles körben terjedtek el Thaiföldön. Ezek kicsi arany, ón, réz vagy egyéb fém lapocskák, melyekre talizmánokat és szent szövegeket írnak. Összetekerve a nyakukban viselik, vagy a bőr alá ültetik. Szintén a betegségektől és a fizikai ártalomtól óvó amulettként kezelik őket.
A szövetanyagra készült amulettek külön kategóriába tartoznak. Az egyes anyagdarabokon yantrák (pha prachiat), azaz mágikus erővel bíró ábrák találhatók, valamint gyakorta istenségek és védőszellemek ábrázolásai.
Azonkívül, hogy ezek a kis szobrocskák a thai hit szerint a szellemvilágra aktív befolyással bírnak, külön műremeknek is számítanak, így a gyűjtők kedvencei. A kisméretű amulettekből hatalmas gyűjteményeket hoznak létre. A gyűjteményeket a templomi piacokon rendezett amulett vásárok során bővítik.

Terebess terméklista
http://www.thailandamulets.com/