Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E
F G
H I
J K
L M
N O
P Q
R S
T U
Ü V
W X
Y Z
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
TEJ (nai)
A kínaiak csak ebben az évszázadban kezdték el fogyasztani a tejet. Korábban szervezetük
nem tartalmazta a tej bontásához szükséges enzimeket. A tej fogyasztása elsősorban
az északi, állattartó nomádnépek jellegzetessége volt. Feljegyzések szerint kecsketejből
már a középkorban készítettek joghurtot és fogyasztották is. Az anyatejnek erősítő
hatást tulajdonítottak, valamint úgy tartották fokozza a nemi vágyat és meghosszítja
az életet. A fiatalokra használt gyakori becsmérlő kifejezésnek számított: "még
az anyja tejétől nedves a szája". Amit nálunk Tejútnak neveznek, annak Kínában
semmi köze a tejhez, ott az "Égi Han-folyó" (Tian Hanhe) néven ismerik.
(L. még Su)