Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E F
G H I
J K L
M N O
P Q R
S T U
Ü V
W X Y
Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
szerencse-sütemény
Ha
kínai étterembe megyünk, az étkezés végén apró hold alakú tésztát kapunk, melyet
feltörve egy papírkát találunk rövid üzenettel. A süteményt mi választjuk, az
üzenet sokszor egyértelmű, másszor titokzatos.
A szerencse-sütemény még a 13-14. századból ered, amikor Kína a mongolok fennhatósága alá tartozott.
Ebben az időben hagyományos lótuszmagpasztából készítettek hold alakú sütiket, melyekbe rejtve továbbították a megszállók elleni szervezkedés titkos üzeneteit.
A hold alakú süteményt, mint titkos üzenetek vivőjét, a lelkes hazafi és forradalmár Csu Jüan-csang (Zhu Yuanzhang) terjesztette el (taoista papnak álcázva járta a városokat), aki tudta azt, hogy a mongolok nem kedvelik a lótuszpaszta ízét. A titkos üzenetek segítségével szervezett felkelés sikeres volt, és a híres Ming-dinasztia kora is ezután kezdődött.
De hogy került a szerencse-sütemény Amerikába? Az aranyláz, majd a vasútépítési láz idején igen sok külföldi ment Amerikába. A Sierra Nevadát Kaliforniával összekötő vasútvonalat kínai munkások is építették, akik a holdünnep idején jókívánságokat rejtettek a kekszekbe, majd azokat cserélték be tortára. Hát így kezdődött a szerencse-süti amerikai pályafutása.
A szerencse-süteményeket kézzel készítették egészen 1964-ig, amikor is az első sütigyárat megnyitották San Francisco kínai negyedében.