Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

szerencse-sütemény

Ha kínai étterembe megyünk, az étkezés végén apró hold alakú tésztát kapunk, melyet feltörve egy papírkát találunk rövid üzenettel. A süteményt mi választjuk, az üzenet sokszor egyértelmű, másszor titokzatos.

A szerencse-sütemény még a 13-14. századból ered, amikor Kína a mongolok fennhatósága alá tartozott.

Ebben az időben hagyományos lótuszmagpasztából készítettek hold alakú sütiket, melyekbe rejtve továbbították a megszállók elleni szervezkedés titkos üzeneteit.

A hold alakú süteményt, mint titkos üzenetek vivőjét, a lelkes hazafi és forradalmár Csu Jüan-csang (Zhu Yuanzhang) terjesztette el (taoista papnak álcázva járta a városokat), aki tudta azt, hogy a mongolok nem kedvelik a lótuszpaszta ízét. A titkos üzenetek segítségével szervezett felkelés sikeres volt, és a híres Ming-dinasztia kora is ezután kezdődött.

De hogy került a szerencse-sütemény Amerikába? Az aranyláz, majd a vasútépítési láz idején igen sok külföldi ment Amerikába. A Sierra Nevadát Kaliforniával összekötő vasútvonalat kínai munkások is építették, akik a holdünnep idején jókívánságokat rejtettek a kekszekbe, majd azokat cserélték be tortára. Hát így kezdődött a szerencse-süti amerikai pályafutása.

A szerencse-süteményeket kézzel készítették egészen 1964-ig, amikor is az első sütigyárat megnyitották San Francisco kínai negyedében.