Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Szent városok és zarándokhelyek

India-szerte sok ezer szent zarándokhely van, amelyekre hétköznap és a különböző vallási ünnepeken is számtalan ember látogat el. A hithű hinduk e lelki atmoszférájú helyeket azért látogatják meg, hogy erőt merítsenek az önmegvalósítás tökéletességének eléréséhez.
Badrináth, Rámesvaram, Purí és Dváraká a lelki ég bolygóit képviselik. Hét szent város van, amelyeket Szaptapurinak (vagy Móksapurinak) neveznek. Ajodja, Mathurá, Haridvar, Varanaszi, Kancsi, Avantipuri és Dváraká tartoznak ezek közé. India hét legszentebb folyója a Gangesz, a Jamuná, a Godávarí, a Szaraszvatí, a Narmadá, a Szindu és a Káverí.

A legfontosabb szent helyek

Vrindávana: Ez a város az Úr Krisna gyermekkori otthona. Atmoszféráját az odaadó lelkiség hangulata hatja át. Lakói szinte kizárólag Krisna hívei.
A Vrindávana és a közeli Mathura körül lévő 1453 négyzetmérföldes területet Bradzsa Mandalának nevezik. Srí Krisna itt végezte kedvteléseit 5000 évvel ezelőtt. Bradzsában 12 fő erdő van, s mindegyiket zarándokhelynek tekintik. Nandagráma, Varsana, Gokula, a Góvardhana-hegy és a Rádhákund mind olyan helyek Bradzsában, amelyről azt mondják, hogy pusztán földjüket megérintve az ember élete tökéletessé válik.
Vrindávana és Mathura a legfontosabb szent helyek Indiában. A Padma Puránában az áll: "Ha az ember csupán egy napot is Mathurában tartózkodik, már azzal eléri a Haribhaktit, az Isten (Visnu) iránti odaadást." Az Ádivaráha Puránában ez áll: "Bárki, aki Mathurában hal meg, kétségtelenül eléri a felszabadulást..."

Puri: A város Dzsagannáth-temploma egyike India főbb templomainak. Ez a templom ad otthont az Úr Dzsagannáthnak, transzcendentális bátyjának, Balarámának és húgának, Szubhadrának. Azt mondják, az indiai templomokba tett zarándoklat nem teljes, ha az ember nem látogat el Puríba.
Purit Srí Purusottam Dhámnak vagy Martja Vaikunthának, Visnu földi lakhelyének is nevezik.

Dváraká: Ez a város volt Krisna fővárosa 5000 évvel ezelőtt, miután elhagyta Mathurát. Krisna közel száz évet töltött itt. A mai Dváraká, amely egyike India hét legfotosabb szent városának, az Arab-tengerbe nyúló Gudzsaráti-félsziget nyugati csücskében található.
Fő templomában Krisna múrtiját Dvárakádisnak (Dváraka ura) nevezik. A múrtiról azt mondják, hogy Krisna minden szépségének, gazdagságának és egyéb csodálatos tulajdonságainak a jeleit is magán viseli.

Varanaszi (Benáresz): E város Siva követőinek székhelye. Azt tartják róla, hogy a világ legősibb lakott városa, s csaknem kétezer temploma van. Eredetileg Kasinak, vagyis a "fények városának" nevezték.
A Gangesz, ami általában délkelet felé folyik, itt irányt változtat, s észak felé folyik. Varanaszi körül van egy 8 km hosszú parikramá út, amely mentén számos fürdőhely és szent tó található.

Prajág (Allahabad): A Gangesz, a Jamuná és a Szaraszvatí itt találkoznak. Ezt a helyet az egyik legfontosabb szent fürdőhelynek tekintik Indiában. Az agyagszínű Gangesz sekélyebb és gyorsabb folyású. A Jamuná kékebb és mélyebb. A legkedvezőbb idő a rituális fürdőzésre a Kumbha-mela ünnepe.

Puskar: E helyen található India néhány Brahmának szentelt temploma közül az egyik. A Padma (lótusz) Purána szerint Brahmá egy lótuszvirággal ölt meg egy démont ezen a helyen. Itt ejtette el a lótuszt, hogy megölje a démont. A szirmok három különböző helyre estek Puskar területén, s ahová leestek, ott szépséges tavak keletkeztek.
Azt mondják, hogy aki Kárttika Purnima idején (október/november teliholdas napján) megfürdik valamelyik puskari tóban, az eléri a felszabadulást. A Puskar-tóban való fürdés teljes áldása úgy kapható meg, ha valaki a Kárttika hónap utolsó öt napján fürdik meg.

Haridvár: A Gangesz nyugati partján, a Himalája lábainál helyezkedik el. Haridvár azt jelenti, "a Harihoz (Visnuhoz) vezető kapu". Gangá-dvárnak is nevezik, mert a szent Gangesz itt éri el a síkságot. Egyike India hét szent városának.

Májápura: Srí Csaitanja Maháprabhu szülőhelye. Gyönyörű, békés hely a varázslatos, trópusi bengáli falvak között. Kalkuttától autóval körülbelül négy órányira van.

Himalája Csar Dhám: Négy szent város, Jamunotri, Gangotri, Kedarnáth és Badrináth, amelyek magasan a Himalája bércei között húzódnak meg.

Jamunotri: A város Haridvártól körülbelül 234 km-re északra található. Jamunotri a Hanumán Gangá és a Tons folyó forrásvidéke, valamint a Jamuná vízgyűjtője. Vizének forrása valójában a Szaptarisi Kund, egy gleccsertó, amelyhez egy nehéz, 12 km-es hegyi úton érhetünk el.