Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Szaúd

Szaúd, teljes nevén SZAÚD IBN ANBDUL AZÍZ AL-FEJSZAL ASZ-SZAÚD (szül. 1902. jan. 5. Kuvait - megh. 1969. febr. 23. Athén, Görögország), Szaúd-Arábia királya 1953-tól 1964-ig; Ibn Szaúd fia és utódja.
Miután Ibn Szaúd meghódította Hidzsászt, az Arab-félsziget északnyugati, partvidéki régióját, két legidősebb fiát, Szaúdot és Fejszált tette meg helyettesévé Nedzsdben (a belső területeken), ill. Hidzsászban; az előbbinek elsősorban a beduinok ügyeivel kellett foglalkoznia. 1933-ban a király őt nevezte meg trónörökösként, Szaúd és Fejszál 1934-ben sikeres hadjáratot vezetett Jemen ellen. 1953-ban Szaúd az Ibn Szaúd által felállított minisztertanács elnöke, novemberben pedig fivéreinek támogatásával király lett.
Miközben folytatta apja modernizálási programját, nagy fontosságot tulajdonított az egészség- és oktatásügyi létesítmények fejlesztésének. A belpolitikában azonban hamarosan minden más kérdésnél lényegesebbé vált a központi államigazgatás válsága: az 1950-es évek elején kezdtek befolyni az első nagy olajjövedelmek, s a pénzügyek és a közigazgatás bonyolultabb feladatokat támasztottak annál, semhogy megoldásukhoz elegendő lett volna a király személyes hatalma és tekintélye. Szaúd nem tudott és nem akart megbirkózni ezekkel a problémákkal. Annyira rosszul gazdálkodott az állam pénzével, hogy végül is kénytelen volt átalakítani a minisztertanácsot, és teljes végrehajtói jogkörrel felruházni elnökét, Fejszált; maga csak 1960-ra szerezte vissza végrehajtói hatalma egy részét.
Szaúd 1963-ban gyógykezelés miatt hosszú ideig tartózkodott külföldön. Távollétében fölerősödtek az ellenzéki hangok; ellenlábasai Fejszált támogatták, végül 1964 márciusában minden hatalom az ifjabbik fivérre mint alkirályra szállt. Novemberben Szaúdot hivatalosan is lemondatták a trónról, és Fejszál lett Szaúd-Arábia új királya.

http://beluard.freeweb.hu/index5_6.htm