Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Sôka-gakkai

(japán: „Értékteremtő Társaság”), a japán buddhizmus nichiren-shô-shuu („Valódi Nichiren Iskola”) irányzatához tartozó világi vallási csoport. Az 1950-es évek óta ez a legsikeresebb a XX. században létrejött japán vallási mozgalmak közül, noha elveiben a XIII. századi buddhista tanító, Nichiren teremtette hagyományokat követi.

A Sôka-gakkai erőteljes térítő tevékenységet folytat, és így működése első hét évében (1951-57) követőinek száma gyorsan emelkedett: míg az első évben 3000, addig 1957-ben már 765 000 család tartozott a mozgalomhoz. A XX. század végén - saját adataik szerint - több mint 6 millió család alkotta tagságát. Az elveit valló csoportok más országokban - például az USA-ban - is létrejöttek.

A csoport főként oktatási, művelődési és - igen kiterjedt - kiadói tevékenységet folytat. 1964-ben politikai pártot is alapított: a Kômeitô („Tiszta Kormányzás Pártja”) az 1980-as évekre Japán harmadik legerősebb pártja lett.

A csoportot 1930-ban egy volt iskolaigazgató, Makiguchi Tsunesaburô alapította Sôka-kyôkiu-gakkai („Értékteremtő Oktatási Társaság”) néven. Makiguchi a vallás gyakorlati jótéteményeit állította a középpontba, célul pedig a bi („szépség”), a ri („gyarapodás”) és a zen („jóság”) hármas elvét tűzte ki. A II. világháború idején más vallási csoportokhoz hasonlóan e társaság tevékenységét is erőteljesen korlátozták, sőt egy időre fel is oszlatták. Makiguchi ekkoriban halt meg házi őrizetben. 1946-ban legtekintélyesebb tanítványa, Toda Jôsei szervezte újjá a csoportot, akkor már Sôka-gakkai néven.

Más Nichiren-irányzatokhoz hasonlóan (lásd Nichiren-buddhizmus) a Sôka-gakkai is nagyon fontosnak tartja a namu myôhô rengekyô („tisztelet a Lótusz-szútrának”) formula ismételgetéséből nyerhető jótéteményeket.