Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

shôgi

a sakkhoz hasonló kétszemélyes japán táblajáték. Kialakulásának története nem ismert, a hagyományok szerint Indiából Kína és Korea közvetítésével jutott el Japánba.

A shôgit 9 x 9, azaz 81 négyzetből álló táblán játsszák különféle erősségű figurákkal; a játék célja mattot adni az ellenfél királyának. Két lényeges sajátossága különbözteti meg az európai sakktól: 1. a „leütött” figura nem kerül le a tábláról, hanem az ellenfél csapatában játékban marad; 2. a gyalog nem átlósan, hanem egyenesen maga előtt üt.

A két játékos 20-20 figurát állít fel a táblán egymással szemben. A figurák:

9 gyalog (fu),

1-1 bástya (hisha), futó (kaku) és király (ôshô),

2-2 arany- (kinshô), ezüstvezér (ginshô), ló (keima) és lándzsás (kyôsha).

A figurák nagyjából a sakknak megfelelően lépnek. A futó és a bástya átlósan, a többi figura egyenesen üt. A lapos, lekerekített, előrefelé elvékonyodó figurákat vésett jelek különböztetik meg egymástól.

A király és az aranyvezérek kivételével minden figura rangban előrelép, ha eljut az ellenfél térfelének utolsó három sorába. A magasabb rangjelzés a figura túlsó oldalán található - ez a rang a legtöbb esetben az aranyvezéri.

A leütött figurák tartalékba kerülnek mindaddig, amíg újra játékba nem lépnek; ekkor eredeti rangjukban bármely szabadon álló mezőn el lehet helyezni őket. Ha az elhelyezés az ellenfél térfelén történik, első lépésükkel rangban is feljebb léphetnek.