Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Shinran

eredeti nevén MATSUWAKA-MARU, más néven HAN'EN, SHAKKUU, ZENSHIN vagy GUTOKU SHINRAN, posztumusz nevén KENSHIN DAISHI (szül. 1173. Kyôto mellett, Japán - megh. 1263. jan. 9. Kyôto), buddhista filozófus és vallási reformer; arra törekedett, hogy ne csak a megvilágosodott kevesek részesülhessenek az üdvösségben, hanem a tömegek is, ezért 1224-ben megalapította a jôdo shinshuu („valódi tiszta föld”) elnevezésű szektát, amely az újkori Japán legnagyobb buddhista iskolája lett.

A korán elárvult Shinran kilencéves korában belépett a tendai szerzetesi rendbe, ahol mesterétől, Jientől 1182-ben a Han'en nevet kapta. Húsz évet töltött a buddhizmus tanulmányozásával a Hiei-hegyen, a híres buddhista szerzetes, Saichô által alapított kolostorban.

A legszigorúbb aszketizmus árán sem sikerült bizonyosságot találnia az üdvözülésre. Ekkor száz napra elhagyta a Hiei-hegyet, hogy a kyôtói Rokkaku-dôban (Hatszögletű-templom) keresse tovább az üdvözülés felé vezető utat. Itt találkozott a jôdo („tiszta föld”) szektát megalapító buddhista szenttel. Shinran 29 éves korában felhagyott az aszketizmus gyakorlásával, és Hônen Senchaku-shuu (Eredeti fogadalom) c. főművében keresett menedéket. Négy év múlva engedélyt kapott ennek lemásolására, és elkészítette Hônen egy képmását is. Shinran számára a Senchaku-shuu az ihlet fontos forrása lett, hiszen ennek másolatait csak néhányan kapták meg a legközelebbi tanítványok közül.

Hônen mellett végzett tanulmányainak 1207-ben a nembutsu (a Buddha nevének említésére összpontosító) mozgalmat betiltó kormányrendelet vetett véget. Az elnyomás székhelye a narai Kôfuku-ji, valamint a Hiei-hegyen álló Enryaku-ji-kolostor volt. Hônent Tosa tartományba, Shinrant Echigo tartományba száműzték, két nembutsu-tanítót pedig lefejeztek. Echigóban Shinran szakított a buddhizmus papi cölibátust hirdető parancsával, és megnősült.

Shinranról írott életrajzában (1295) Kakunyo megemlíti, hogy a filozófus a térítés és a tanítás szándékával Kantôba költözött, ahol 1212-től 1235-ig működött. Ez idő alatt állította össze a Kyôgyôshinshô (Tanítás, tett, hit, tudás) c., hatkötetes gyűjteményét, papként szolgálva pedig odaadó híveket hagyva maga után elvetette a magvait annak, ami később az egyházi intézményrendszer kiépítésekor érlelte be gyümölcsét.

Húsz év elteltével Kantôból Kyôtóba költözött, ahol hittársai Hônen halála után kíméletlen elnyomás alatt szenvedtek. 1256-ban ki kellett tagadnia legidősebb fiát, Zenrant, aki a hit eretnek értelmezésével próbálta irányítani a közösséget. Shinran hosszú életének ez volt a legtragikusabb mozzanata. Depressziója és megélhetési gondjai ellenére is több értelmező művet írt, hogy tanításait eljuttassa a tömegekhez is. Fontosabb művei közül említést érdemel a Jôdo wasan, a Kôsô wasan és a Shôzômatsu wasan, buddhista versek és énekek (wasan) háromkötetes gyűjteménye, melynek darabjait később Rennyo főpap Sanjô wasan: Jinen hôni shô (Értekezés a Dolgok Végső Igazságáról) c. művébe is felvett, valamint a Yuishinshô mon'i (Jegyzetek az egyedüli hit alapjairól).

Shinran 1263 januárjában békésen halt meg Kyôtóban, ahol kilencven évvel korábban született. A hit általi megigazulásról és főként a minden hívő lelki papságáról szóló tanításai olyan demokratikus következtetéseket hordoztak, amelyeket a tömegek később a társadalmi és a vallási reformok szolgálatába állíthattak.

Soós Sándor: Sinran

Angolul: The Collected Works of Shinran