Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Sásztá vagy Hariharaputra

Hariharaputra különböző mitológiai történetek hőse. Aután, hogy Mahisászura a démon Durgá kezei által elhalálozott, felesége, Mahisí szigorú lemondásokat végzett, hogy elégedetté tegye Brahmát. Sikere jutalmául azt az áldást kapta, hogy sem Siva, sem pedig Visnu nem ölhette meg őt. Mahisí újonnan nyert ereje figyelemreméltó kihívást jelentett az istenek és a világ számára. Siva és Visnu azonban megteremtették Mahisí elpusztítóját. Az így született gyermeket a Kerala állambeli Panthalam királya, Rádzsasékhara találta meg, és a Manikanthan nevet adta neki. Saját fiaként nevelte fel, mivel neki magának nem volt utódja. Manikanthan tizenkét éves volt, amikor megölte Mahisít, akinek nőstényleopárdjait apja palotájába vitte, mivel csakis azoknak a teje gyógyíthatta meg a királynő fejfájását. Eközben a király tudomást szerzett Manikanthan kilétéről. Manikanthan ezután azt az utasítást adta a királynak, hogy építsen egy templomot oda, ahová kilőtt nyila leesik, majd eltűnt Rádzsasékhara szemei elől. A nyíl a Sabarímalai-hegy csúcsára esett, ahol Visvakarmá építette fel a templomot, amely még ma is zarándokok millióit vonzza.
Sásztának négy karja van, három szeme, tekintete pedig nyugodt. Általában egy lótuszvirág alakú ülőhelyen ül. Két kezében kardot, illetve pajzsot tart, a másik kettővel pedig a varada és az abhaya múdrákat fejezi ki.
Más ábrázolásokon csak két karja és két szeme van, s behajlított lá-bakkal ül. Ékszerek és a jagjopavíta díszítik. Kezében néha látható egy görbe bot, gyümölcsök és zsenge levelek is. Álló képmásai is léteznek, bár ritkák.