Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Sailendra-uralkodóház

Sailendra, más írásmóddal SZAILÉNDRA, ÇAILENDRA, ŚAILENDRA vagy SJAILENDRA (indonéz: "a hegy ura"), jávai uralkodóház; fénykorát 750 és 850 között, a délkelet-ázsiai szárazföldön uralkodó Funan királyságának bukása után élte. A dinasztia a mahájana buddhizmus bevezetésével kulturális felvirágzását indított el, és az uralma idején épült számos templom és műemlék magas művészi fejlettségi szintről tanúskodik; a híres borobuduri sztúpaegyüttest is az egyik Sailendra-uralkodó idején emelték.
A fennmaradt műemlékeken kívül a dinasztiáról keveset tudni. Feltehetően Belső-Jáva földművelő síkságairól származott, de hatalmát kiterjesztette a sziget északnyugati partvidékére, ahonnan alattvalói kereskedelmi és zsákmányszerző portyákat indítottak a Maláj-félszigetre és Indokínába. A VIII. század második felében a khmer uralkodó hagyományosan a Sailendra-dinasztiából került ki. A IX. század közepén a Sailendra-uralkodóházat Szumátra szigetére (Palembangba) szorították.