Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

kínai rizsszemes porcelán

Az 1600-as évek derekától Kínában lyuggatott falú porcelán edényeket kezdtek gyártani, amit "az ördög művének" (linglung) neveztek. Igen drága volt, Európában akkoriban aranyba, ezüstbe is foglalták.

A 19. század közepére már átlátszó mázzal töltötték ki a rizsszemnyi lyukakat, az eddigi dísztárgyak ettől alkalmassá váltak étkezésre, tálalásra.

Hogyan is készül a kínai rizsszemes porcelán? Először vékony falú edényeket formáznak. Amíg képlékeny és puha, rizsszemeket nyomnak át a falán különböző szögekben, ahogy a minta kívánja. Ha a rizsszemet a csúcsával előre tolják az anyagba, pötty, ha az oldalával, levélszerű minta képződik.

A tálat ezután száradni hagyják, majd kiégetik. A kemencében a hő hatására a rizsszemek elégnek, és lyukat hagynak az edény falában. A tálakat ezután mázzal vonják be, amely átlátszó, fehéres réteget képez a második kiégetés után. A máz kitölti a lyukakat is, ezért a kész edények a szokásos módon használhatók. A lyukak szürkés mélyedéseknek látszanak, de ha a tálat a fény felé tartjuk, előtűnik a jellegzetesen áttetsző minta.