Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

ráksasza

női megfelelője RÁKSASZÍ, démon a hindu mitológiában. A néphit szerint megjelenhet állat vagy szörny alakjában is, a ráksaszí pedig szép nőként. Éjjel van a legtöbb hatalma, főként újhold idején. A kelő nap sugarai előzik, de távol lehet tartani áldozattal és imával is. A ráksaszák uralkodója a tízfejű Rávana, a mítoszok leghíresebb ráksaszíja pedig Pútaná, aki úgy akarta megölni a csecsemő Krisnát, hogy mérgezett emlőjéből kínált neki tejet, ám az isten halálra szopta őt.

A ráksaszák nem egyformán rosszindulatúak; némelyikük a jaksa nevű szellemekhez hasonlatos, míg mások az istenek ellenlábasaihoz, az aszurákhoz. Leginkább mégis azokra a démonokra alkalmazzák a ráksasza elnevezést, akik a temetőkben kísértenek, emberhússal táplálkoznak, és hirtelen szárazra szopják a tehenek tőgyét.

A ráksaszákat gyakorta ábrázolják a rádzsasztáni festészetben a Rámájana illusztrációin, ill. szoboralakban, éspedig ijesztő külsővel, rettentő agyarakkal, csúf szemekkel, kacskaringós szemöldökkel és mindenféle félelmetes fegyverrel.