Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

pongal

a tamil újév kezdetét jelző hindu ünnep Dél-Indiában. A téli napfordulókor tartják, amikor a hagyományos hindu számítások szerint a Nap, pályájának legdélibb pontját elérvén, ismét észak felé fordul, és újra belép a makara (Bak) jegyébe.

A néphit szerint a pongalt megelőző hónap csupa kedvezőtlen, az azt követő pedig csupa kedvező napból áll. Az ünnep neve a „megfőzni” jelentésű tamil szóból származik: ilyenkor tejben rizst főznek, amelyet először az isteneknek, azután a teheneknek, végül pedig a családtagoknak ajánlanak fel. A kölcsönös látogatások alkalmával - amelyek egyébként minden hindu ünnepre jellemzők - az üdvözlési forma a következő: „Megfőtt a rizs?”, mire a válasz: „Megfőtt.” Pongal idején a tehenek megkülönböztetett tiszteletben állnak: szarvukat befestik, nyakukba virág- és gyümölcsfüzéreket aggatnak, körmenetben viszik őket, és megengedik, hogy szabadon legeljenek.