Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

papírkivágás (jian zhi)

A papírkivágás a kínai népművészet egyik fontos eleme. Vajon meddig nyúlik vissza ez a kínai népművészeti fajta? Ezt ma már nem lehet megtudni, hiszen erre nincs bizonyíték. De egyes vélemények szerint a papírkivágás az ókori vallási és gyászszertartási ünnepekkel állt kapcsolatban. Őseink különböző formákat, alakokat vágtak ki papírból, egyebek között az ember- és az állatfigurákat is. Ezeket az alakokat a halottakkal együtt eltemették, vagy külön elégették a halottak emlékére, abban a reményben, hogy örök nyugalom kíséri majd őket. Később egyre inkább dekorációs és képzőművészeti célokra is használják a papírkivágásokat. A 618 és 907 között uralkodott Tang-dinasztia korában a nők fejdíszként is használták a papírkivágásokat. Voltak olyan esetek is, hogy az emberek a tavasz köszöntésére vágták ki a papírból a díszítőelemet. A 12. században, azaz a Song-dinasztia korszakában az emberek díszítőmotívumként használták a papírkivágásokat az ajándéktárgyak készítésekor. Voltak olyanok, akik a papírkivágásokat az ablak, a lakásfal, a tükör, a lampion és más tárgyak díszítésére is használták. De ekkortájt már voltak hivatásos papírkivágó mesterek is.

A papírkivágás tiszta kézművesség. Egy laikus számára is könnyű valamit kialakítani a papírból, csak egyetlen olló kell hozzá. A hivatásos mestereknek pedig különböző nagyságú és fajta ollók és vésők kellenek a papírkivágásokhoz, hogy különböző bonyolult szerkezetű formákat, alakokat, díszítőelemeket készíthessenek a papírból. Egyszerre egy darab papírból is, több papírból is vághatnak ki díszítőelemeket, vagy más figurákat. Egyszerű motívumokat egy lendülettel vágnak ki a papírból. Ha bonyolult motívumok és alakok kellenek, akkor először tervrajzot kell készíteni, utána rá kell nyomtatni azt a papírra. Végül több tucatnyi vésőből kiválasztják a legmegfelelőbbet, és rendkívül óvatosan kivágják a tervezett képeket, vagy alakokat. Ennek során egy apró kis hiba is "végzetes" lehet.

A papírkivágás témája lehet madár-, hal- és más állatfigura, de mesebeli emberalak is, vagy irodalmi művekben ábrázolt hős. A különböző kínai régiókban más-más fajta papírkivágás terjedt el. Az észak-kínai papírkivágási fajtákat az elnagyoltság és az erőkifejezés jellemzi, a dél-kínai fajtákat pedig a finomság. De akármilyen papírkivágás is legyen, mind élethű, eleven, érzelemmel teli elemeket tartalmaz.

Korábban a falvakban a mezőgazdasági idényeket követő évszakokban, különösen az őszi aratás után a nők összejöttek és papírkivágást csináltak. Szinte minden lánynak kötelezően el kellett sajátítania ezt a kézművességet, hiszen az emberek ennek alapján is minősítették ügyességüket. Ma sok ember már nem tanulja meg a papírkivágást, de vannak hivatásos papírkivágók és papírkivágási műhelyek és szövetségek az ország minden régiójában, amelyek időközönként tapasztalatcseréket, kiállításokat szerveznek és kiadják termékeiket. Ma a papírkivágás díszítési és használati funkciójából egy önálló népművészeti ág alakult ki, témái is gazdagodtak. Más művészeti ágak, egyebek között a rajz, a színpadi díszlet, az újságok és a folyóiratok címoldalain levő díszítés, a könyvillusztráció, a filmművészet és a tévéfilmművészet mind többé-kevésbé tartalmazza a papírkivágás elemeit.

Kínai Nemzetközi Rádió


Indiában papírból kivágott sablont (szandzsi, sanjih) használnak a homokfestmény (rangoli) készítéshez.

Japánban kirie néven ismerik; ha origamit vágnak, kirigami a neve (kiru = vág, kami = papír); monkiri a papírkivágás művészete.

Papel picado ("perforált papír") a mexikói fiesták művészete.