Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Norodom (Narottama)

Norodom, más írásmóddal NAROTTAMA, eredeti nevén VODY (szül. 1834. Kambodzsa- megh. 1904. április 24. Phom Penh), Kambodzsa királya 1860-tól; 1863-ban rákényszerült, hogy országát francia fennhatóság alá helyezze.
Duong király legidősebb fia volt, Bangkokban, a thai királyság fővárosában tanult, a páli és szanszkrit nyelvű buddhista írásokat és a téraváda buddhizmus szent könyveit tanulmányozta. Duongnak az volt a célja, hogy fia erősítse a kapcsolatot Sziám (Thaiföld) és Kambodzsa között.
Kambodzsa 1802-től Vietnam és Sziám hűbéri uralma alatt állt. A kialakult protokoll szerint a kambodzsai királyokat a két uralkodó képviselőinek jelenlétében koronázták meg. Amikor Duong 1860-ban meghalt, Norodomot választották utódjául, de nem koronázták meg. A thai fejedelem kezében voltak a kambodzsai királyság szimbólumai - a korona, a szent kard és a királyi pecsét - de ő nem volt hajlandó kiadni azokat, azt állítva, hogy az újonnan választott király az ő helyettese, továbbá megtagadta a vietnamiaktól a jogot Norodom megkoronázására. Tehát a sziámiak arra törekedtek, hogy aláássák Vietnam fennhatóságát Kambodzsában, és megerősítsék saját hatalmukat a hűbéri állam ellen.
Norodom féltestvére, Szi Vota 1861-ben államcsínyt kísérelt meg, de ezt thai csapatok segítségével leverték. Ekkor a franciák - akik Kokinkína (Dél-Vietnam) nagy részét már korábban megkapták - a vietnamiak mellé álltak, mivel a szomszédos kambodzsai tartományokban jövendő gyarmatokat láttak. A franciák 1863 elején arra kényszerítették Norodomot, hogy fogadja el a francia protektorátust, de mielőtt Párizsban aláírták volna a megállapodást, Norodom 1863. augusztus 11-én titkos szerződést kötött Sziámmal, és ezt 1864. január 22-én ratifikálták. Ezzel Sziám alkirálya és Kambodzsa kormányzója lett; Sziám megszerzett két kambodzsai tartományt, Batdambangot és Sziemréabot. A franciák szembefordultak Sziám további igényeivel, és az uralkodót a kambodzsai koronázási jelvények visszaadására kényszerítették. Norodomot végül 1864 júniusában koronázták meg Oudongban, a szertartáson mind a francia, mind a sziámi vezetők részt vettek. 1866-ban Phnom Penhben iktatták be hivatalosan, és 1867-ben Sziám hivatalosan elismerte a francia protektorátust Kambodzsa felett. A franciák földreformot hajtottak végre, átszervezték a kambodzsai hadsereget és eltörölték a rabszolgaságot. Norodom uralkodása alatt a franciák folyamatosan erősítették fennhatóságukat Kambodzsa ügyeiben.