Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

nazar (amulett)
nazar boncuk, nazar boncugu, nazarlik, göz boncugu, mavi boncuk, boncuklar

Kék üveggyöngyszem, Allah szeme - amulett, amely az ártó pillantások (szemmel verés) ellen óv.

A "szem" amulett Törökországban a legelterjedtebb. Egyértelműen szemet ábrázol, általában három koncentrikus kör, melyek közül a szembogár sötét színű (fekete), a szivárványhártya mindig kék, a szemfehérje pedig világos (fehér). A gyöngyként felfűzhető amulett anyaga üveg vagy műanyag, a síkban ábrázoltaké papír- vagy fatábla. Mindenütt kapható, a bazárokban, piacokon, szatócs-üzletekben, de nem csak árulják, hanem használják is, mivel a "szemverés" ellen megvédi nemcsak az embereket, hanem az állatokat és a tárgyakat is. Előfordul autóbusz motorház tetejének belső felületén is. A török hiedelem szerint, főként kék szemű, szőke emberek rendelkeznek ilyen ártó erővel. Ezért a kék szemet ábrázoló amulett a rontástól óvó "nazarlik".

A szemverés - legáltalánosabban elterjedt neve "nazar" - gyilkos hatalom, hiszen a török közmondás is úgy tartja: "Tevét az üstbe, embert temetőbe [teszi]" (deveyi kazana, insani mezara). Az általános hiedelem szerint, minden élőlényt vagy élettelen tárgyat fenyegethet, mindenben kárt okozhat ez az ártó hatalom.

A "nazar" leginkább a gyerekeket fenyegeti, ezért a veszély elhárítása céljából a szülők minden eszközt felhasználnak. Legtöbbször a "nazarlik" nevű amulettet alkalmazzák, de gyakran a mágia más eszközeit is bevetik. Ilyen szokás, hogy a gyereket piszokban járatják, szakadt, foltos ruhába öltöztetik. A gyermeket egy megbízható, erőslelkű (nefesi kuvvetli) hodzsához viszik, akitől amulettet kap, melyet viselnie kell. Más mágikus eljárás is ismeretes, melyet fizetett mágus nélkül, családi-baráti segítséggel is végre lehet hajtani.

 

üzerlik

A másik elterjedt baj elhárító a házak belsejében gyakran fellelhető "üzerlik". Ez eredetileg növényi részekből, magokból készült füzér. Manapság inkább műanyag gyöngyökből fűzik. A növényi anyagból készült " üzerlik" egy-két fűszálából a tűzre vetnek, s a hiedelem szerint füstje távol tartja a szemmel verő "nazar"-t.

 

muska

A török amulett azaz a "muszka", lásd! Adorján Imre: A mágia Törökországban