Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

nazar (amulett)
nazar boncuk, nazar boncugu, nazarlik, göz boncugu, mavi boncuk, boncuklar

Kék üveggyöngyszem, Allah szeme - amulett, amely az ártó pillantások (szemmel verés) ellen óv.

A "szem" amulett Törökországban a legelterjedtebb. Egyértelműen szemet ábrázol, általában három koncentrikus kör, melyek közül a szembogár sötét színű (fekete), a szivárványhártya mindig kék, a szemfehérje pedig világos (fehér). A gyöngyként felfűzhető amulett anyaga üveg vagy műanyag, a síkban ábrázoltaké papír- vagy fatábla. Mindenütt kapható, a bazárokban, piacokon, szatócs-üzletekben, de nem csak árulják, hanem használják is, mivel a "szemverés" ellen megvédi nemcsak az embereket, hanem az állatokat és a tárgyakat is. Előfordul autóbusz motorház tetejének belső felületén is. A török hiedelem szerint, főként kék szemű, szőke emberek rendelkeznek ilyen ártó erővel. Ezért a kék szemet ábrázoló amulett a rontástól óvó "nazarlik".

A szemverés - legáltalánosabban elterjedt neve "nazar" - gyilkos hatalom, hiszen a török közmondás is úgy tartja: "Tevét az üstbe, embert temetőbe [teszi]" (deveyi kazana, insani mezara). Az általános hiedelem szerint, minden élőlényt vagy élettelen tárgyat fenyegethet, mindenben kárt okozhat ez az ártó hatalom.

A "nazar" leginkább a gyerekeket fenyegeti, ezért a veszély elhárítása céljából a szülők minden eszközt felhasználnak. Legtöbbször a "nazarlik" nevű amulettet alkalmazzák, de gyakran a mágia más eszközeit is bevetik. Ilyen szokás, hogy a gyereket piszokban járatják, szakadt, foltos ruhába öltöztetik. A gyermeket egy megbízható, erőslelkű (nefesi kuvvetli) hodzsához viszik, akitől amulettet kap, melyet viselnie kell. Más mágikus eljárás is ismeretes, melyet fizetett mágus nélkül, családi-baráti segítséggel is végre lehet hajtani.

 

üzerlik

A másik elterjedt baj elhárító a házak belsejében gyakran fellelhető "üzerlik". Ez eredetileg növényi részekből, magokból készült füzér. Manapság inkább műanyag gyöngyökből fűzik. A növényi anyagból készült " üzerlik" egy-két fűszálából a tűzre vetnek, s a hiedelem szerint füstje távol tartja a szemmel verő "nazar"-t.

 

muska

A török amulett azaz a "muszka", lásd! Adorján Imre: A mágia Törökországban