Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

MADÁR
(kínaiul: niao)

A madarak, szárnyasok világa igen jelentős helyet kapott a kínai szimbolikában. Egy részük neveik hangzása alapján vált egy-egy fogalom jelképállatává, mások ugyanerre viselkedésük, tulajdonságuk alapján tettek szert. A madarakat ábrázoló képeken, nyomatokon fontos, hogy azonosítani tudjuk az adott madarat, hiszen az adott szimbolikus értelmezés csak ez alapján értelmezhető. A madarak királyának egyértelműen a legendás főnix számít, amely egyben talán a legszélesebb jelentéskörrel is rendelkezik. A főnixen kívül az összes többi madár a való világ élőlényei közé tartozik. A külön címszavaknál javasoljuk kikeresni a következő madarakat: bagoly, daru, fácán, fecske, fürj, galamb, holló, jégmadár, kacsa, kakas, kakukk, lúd, mandarinkacsa, papagáj, páva, sárgarigó, sas, szarka, tyúk, veréb.

Kínában akárcsak nálunk a, képzőművészetben, az irodalomban, költészetben és a néphitben képviselői, szimbólumai lehetnek valamilyen tulajdonságnak, érzésnek. Gondoljunk csak a „turbékoló galambpárra”, a „tolvaj szarkára” vagy a „bölcs bagolyra”. Kínában sincs ez másként, ha olykor egyes madarak homlokegyenest ellenkező értékek képviselnek is. Kínában a legismertebb madárszimbólumokat – amelyek gyakorta használati és dísztárgyak motívumaként is megjelenik – gyűjtöttük itt egy csokorba röviden:

A bagoly baljóslatú vészmadár. Hatalmas világító szemét a démonéval azonosítják.

A daru a taoista halhatatlanok szent madara. Felettébb szerencsés előjelnek számít.

A fácán általában szerencsétlenséget hozó madárnak számított. Olykor a császárné vagy magasrangú hivatalnokok jele volt. Ma a gazdagság és pompa jelképe lehet.

A fecske, ha fészket rak az eresz alatt jólétet, szerencsét, gyermekáldást hirdet.

A feketerigó, kínaiul hua-mej „festett szemöldök”, mint ahogy azt a neve is mutatja a női szépséget, bájt szimbolizálja.

A fürj a bátorságot jelképezi. Kínában a kakasviadalhoz hasonlóan népszerű rendezvény a fürjviadal is. Ha fiókáival fürjpárat ábrázolnak, az a békés nagycsalád kedvelt szimbóluma.

A galamb az örök hűség madara.

A holló a régmúltban a Napot szimbolizáló madár volt. Azonban főként szerencsétlenséget hozó vészmadárnak számít.

A jégmadár a női szépség szimbóluma. Lehet a szerencse és a házasság hírnöke is.

A kacsa Kína egyes területein tabuszónak számít, mert helyi neve ugyanúgy hangzik, mint a homoszexuálist vagy másutt a férfi nemiszervet jelentő szavak. A mandarinkacsa-pár a boldog házasság jelképe.

A kakas az egyetlen madár a 12 állatövi jegy között. A tökéletes hivatalnok eszményének szimbóluma. Párja a tyúk kevesebb szerepet tölt be. A „vad tyúk” kifejezés a prostituáltakat jelöli.

A lúd a házastársi hűség jelképe. Párban repülő vadlúd jóegészséget hoz.

A papagáj gyönggyel a csőrében Kuan-jin istennőt kísérő madara. Utalhat a fiatal, cifra lánykákra is.

A páva a női szépség szimbóluma.

A sárgarigó a barátság madara, de utalhat a szeretőre vagy az örömlányokra is.

A sas vagy sólyom az erő, a küzdelem és a hatalom szimbolikus madara.

A szarka szerencsemadár. Két szarka a barátság jelképe.

A veréb a nemi vágy a bujaság és a férfi nemiszervet jelképező madár. A „verébvadászat” Mao Ce-tung híres rendelete után az össznépi őrületre utal.