Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Kuvéra

Kuvéra a gazdagság istene és a félistenek kincstárnoka. Ő felügyel a világ vagyonára, az aranyra, az ezüstre, a drágakövekre, a gyöngyökre stb. Ő az északi irány védelmezője. Fehér, törpeszerű teste van. Egy Puspaka nevű szekéren utazik, amelyet Brahmától kapott. Nyolc foga és három lába van. Kettő vagy négy keze lehet, amelyekben pénzeszacskót és egy edényt, esetleg más tárgyakat, mint például vázát vagy buzogányt, illetve egy darab gyümölcsöt is tarthat.
Kuvéra félisten Visravasza és Idavidá fia. Fővárosát Prabhának vagy Alakának nevezik, amely a Mandara-hegyen fekvő gyönyörű hely. Felesége Jaksí vagy Kauverí, aki Mura lánya. Három fiuk és egy lányuk született. Kuvérát Dana-patinak (a vagyon urának) és az emberek királyának is nevezik, mert úgy tartják, hogy akinek vagyona van, az uralkodik az embereken.
Ő a jaksák, a kis erdőistenek ura, akik mind visszataszító, mind pedig vonzó emberi formát is felvehetnek. Általában jóindulatúak, de időnként gonosz tetteket is elkövetnek. Misztikus képességeik révén bármilyen formát felvehetnek, akár egy fáét is.
Kuvéra a hinduizmus egyik kevéssé fontos félistene, s így nincs is saját, neki szentelt temploma, ahol imádnák őt. Leginkább más istenségek templomának falait díszítő faragványokon találkozhatunk vele.
Ő volt egykoron Lanka királyságának az ura. Birodalmát apjától, Visravaszától örökölte, amelyet féltestvére, Rávana - miután lemondásainak jutalmaként a legyőzhetetlenség áldását kapta - elvett tőle Puspaka nevű szekerével együtt. Ekkor Visvakarmá, a félistenek építésze a Kailász-hegyen épített egy palotát Kuvérának. A Mandara-hegyen van egy gyönyörű kertje is, amelyet Csajtraratnak neveznek.