Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

kretek

A „kretek” Indonézia egyedülálló szegfűszeg töltetű cigarettája. A szegfűszeg égéséből származó pattogó-sercegő, utánozhatatlan „kretek-kretek” hang kísér végig minden elfüstölt cigarettát.

A kretek cigaretta, Közép-Jáváról, Kudusból származik, a tizenkilencedik századból. Az iparág, amely valaha kis manufaktúrák összessége volt, történelme több mint száz éve alatt az indonéz ipar egyik vezető iparága lett.

A kretek cigaretta fő alkotóelemének a szegfűszegnek történelme összefonódott Indonézia történelmével. A szegfűszeget mindig gyógyhatású fűszerként tartották számon, ezért már a római korban is keresett és drága áru volt. Ez az értékes fűszer eleinte csak öt apró szigeten termett Sulawesitől keletre és Pápuától nyugatra. A fűszer kereskedelmének fellendülése a tizenhetedik század elején kezdődött, amikor a hollandok és az Angol Kelet-Indiai Társaság külön vállalkozásokat hoztak létre, elindítva a régió kolonizációját is. A tizenkilencedik századig azonban szegfűszeg még nem kapcsolódott össze dohányzással.

Indonéziában a dohányt a tizenhetedik század elején ismerték meg. Ekkor a cigaretták még kézi sodrásúak, házi készítésűek voltak, a dohányt kukoricacsuhéba tekerték. Csak a tizenkilencedik század végén kezdtek szegfűszeget adni a dohányhoz. A legenda szerint először Haji Jamahri – egy kudusi születésű lakos – készített ilyen keveréket. Az 1880-as években asztmától szenvedett és észrevette, hogy ha a morzsolt szegfűszegből nyert olajjal dörzsöli be mellkasát, az kedvezően hat panaszaira. Úgy gondolta, hogy a szegfűszeg gyógyhatását a tüdejében jobban fejthetné ki, ha egy keveset a cigarettájába sodorna. Csodák csodájára Haji Jamahri meggyógyult, és elkezdte gyártani és forgalmazni találmányát, dicsőítve annak gyógyhatását. Így az első kretek cigaretta árusok a patikusok voltak. Ahogy a kretek népszerűsége nőtt, manufaktúrák nőtték ki magukat kézi sodrású szegfűszeges cigarettákat gyártva. Természetesen mind a Djarum, mind a kretek cigaretta változott az évek során.

Forrás:
http://www.kretek.hu/
http://www.djarum.hu/
http://www.joglosemar.co.id/rokok.html
http://www.gimonca.com/kretek/