Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

kretek

A „kretek” Indonézia egyedülálló szegfűszeg töltetű cigarettája. A szegfűszeg égéséből származó pattogó-sercegő, utánozhatatlan „kretek-kretek” hang kísér végig minden elfüstölt cigarettát.

A kretek cigaretta, Közép-Jáváról, Kudusból származik, a tizenkilencedik századból. Az iparág, amely valaha kis manufaktúrák összessége volt, történelme több mint száz éve alatt az indonéz ipar egyik vezető iparága lett.

A kretek cigaretta fő alkotóelemének a szegfűszegnek történelme összefonódott Indonézia történelmével. A szegfűszeget mindig gyógyhatású fűszerként tartották számon, ezért már a római korban is keresett és drága áru volt. Ez az értékes fűszer eleinte csak öt apró szigeten termett Sulawesitől keletre és Pápuától nyugatra. A fűszer kereskedelmének fellendülése a tizenhetedik század elején kezdődött, amikor a hollandok és az Angol Kelet-Indiai Társaság külön vállalkozásokat hoztak létre, elindítva a régió kolonizációját is. A tizenkilencedik századig azonban szegfűszeg még nem kapcsolódott össze dohányzással.

Indonéziában a dohányt a tizenhetedik század elején ismerték meg. Ekkor a cigaretták még kézi sodrásúak, házi készítésűek voltak, a dohányt kukoricacsuhéba tekerték. Csak a tizenkilencedik század végén kezdtek szegfűszeget adni a dohányhoz. A legenda szerint először Haji Jamahri – egy kudusi születésű lakos – készített ilyen keveréket. Az 1880-as években asztmától szenvedett és észrevette, hogy ha a morzsolt szegfűszegből nyert olajjal dörzsöli be mellkasát, az kedvezően hat panaszaira. Úgy gondolta, hogy a szegfűszeg gyógyhatását a tüdejében jobban fejthetné ki, ha egy keveset a cigarettájába sodorna. Csodák csodájára Haji Jamahri meggyógyult, és elkezdte gyártani és forgalmazni találmányát, dicsőítve annak gyógyhatását. Így az első kretek cigaretta árusok a patikusok voltak. Ahogy a kretek népszerűsége nőtt, manufaktúrák nőtték ki magukat kézi sodrású szegfűszeges cigarettákat gyártva. Természetesen mind a Djarum, mind a kretek cigaretta változott az évek során.

Forrás:
http://www.kretek.hu/
http://www.djarum.hu/
http://www.joglosemar.co.id/rokok.html
http://www.gimonca.com/kretek/