Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Kjúszu (japán)

A kjúszu kis méretű teáskanna – néha csak egyetlen tisztelt vendég kiszolgálására való –, kiöntő csőréhez képest derékszögben (pontosan 90-100° között) van a testéhez ragasztott fogantyúja, amit a tea öntésekor jobb kézzel fogunk meg (nincsen balkezes kjúszu), míg a hüvelykujj lefogja a fedőt.

Sokszor árusítják készletben, öt aprócska (3-4 cm-es) csészével, vízhűtővel (judzamasi), amelyben hagyják 60-70 °C-re hűlni a felforralt teavizet, amit csak ekkor öntenek a kjúszuba készített jó minőségű szencsa-levelekre.

Híresek a kínai jihszingi kannák inspirációjára készült mázatlan vörös kőcserép banko kjúszuk. Ezeket nem gyártják készletben és egyaránt használatos drága szencsával és mindennapi bancsával.