Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E
F G
H I
J K
L M
N O
P Q
R S
T U
Ü V
W X
Y Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
Kjúszu (japán)
A kjúszu kis méretű teáskanna – néha csak egyetlen tisztelt vendég kiszolgálására való –, kiöntő csőréhez képest derékszögben (pontosan 90-100° között) van a testéhez ragasztott fogantyúja, amit a tea öntésekor jobb kézzel fogunk meg (nincsen balkezes kjúszu), míg a hüvelykujj lefogja a fedőt.
Sokszor árusítják készletben, öt aprócska (3-4 cm-es) csészével, vízhűtővel (judzamasi), amelyben hagyják 60-70 °C-re hűlni a felforralt teavizet, amit csak ekkor öntenek a kjúszuba készített jó minőségű szencsa-levelekre.
Híresek a kínai jihszingi kannák inspirációjára készült mázatlan vörös kőcserép banko kjúszuk. Ezeket nem gyártják készletben és egyaránt használatos drága szencsával és mindennapi bancsával.