Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Kjúszu (japán)

A kjúszu kis méretű teáskanna – néha csak egyetlen tisztelt vendég kiszolgálására való –, kiöntő csőréhez képest derékszögben (pontosan 90-100° között) van a testéhez ragasztott fogantyúja, amit a tea öntésekor jobb kézzel fogunk meg (nincsen balkezes kjúszu), míg a hüvelykujj lefogja a fedőt.

Sokszor árusítják készletben, öt aprócska (3-4 cm-es) csészével, vízhűtővel (judzamasi), amelyben hagyják 60-70 °C-re hűlni a felforralt teavizet, amit csak ekkor öntenek a kjúszuba készített jó minőségű szencsa-levelekre.

Híresek a kínai jihszingi kannák inspirációjára készült mázatlan vörös kőcserép banko kjúszuk. Ezeket nem gyártják készletben és egyaránt használatos drága szencsával és mindennapi bancsával.