Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Karahánida

Karahánida, más írásmóddal QARAKHANIDA, más néven ILEK HÁNIDA, a közép-ázsiai Transzoxániában 999 és 1211 között uralkodó török dinasztia.

A karluk törzsszövetségéhez tartozó Karahánidák a IX. században erősödtek meg. Az iráni Számánida-dinasztia szétesésekor megszerezték annak transzoxániai területeit. 999-ben Hárún (vagy Haszan) Bughra kán, a karlukok legfőbb vezetőjének unokája, elfoglalta a Számánidák fővárosát, Buharát (ma Üzbegisztánban), birtokaikat pedig fölosztotta a Ghaznavidák és Karahánidák között: az előbbiek kapták Khorászánt és Afganisztánt, az utóbbiak pedig Transzoxániát. Így az Oxus folyó (Amu-darja) lett a határ az egymással vetélkedő két birodalom között. A Karahánidák ebben az időszakban tértek át az iszlámra.

A XI. század elején a dinasztia egységét belviszályok szaggatták szét. 1041-ben Muhammad Ajn ad-Daula (ur. 1041-52) vette át a család nyugati, buharai ágának vezetését, a század végén pedig a Karahánidáknak el kellett fogadniuk a szeldzsuk fennhatóságot. A szeldzsuk hatalom hanyatlásával, 1140-ben a Karahánidák a rivális türk törzsszövetség, az észak-kínai székhelyű karakitajok fönnhatósága alá kerültek. Oszmán (ur. 1204-11) rövid időre még helyreállította a dinasztia függetlenségét, de 1211-ben a Karahánidák döntő vereséget szenvedtek a Horezm-sáh dinasztia utolsó előtti uralkodójától. Aláaddín Muhammadtól, s a dinasztia története ezzel véget ért.