Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

karagöz

(török: „fekete szem” vagy „cigány”), török árnyjáték, amely egyik állandó szereplőjéről kapta a nevét. A mulatságosan sikamlós darabokat magánházaknál, kávézókban, köztereken és fogadók udvarán adják elő, forgatókönyv alapján, de szabadon improvizálva. A karagöz már a XVI. században igen fejlett volt az Oszmán Birodalomban, és görög földön, ill. Észak-Afrikában is átvették. A XX. századra azonban a műfaj - a mozi és egyéb szórakoztatási formák terjedése miatt - veszített népszerűségéből. Törökországban már többnyire csak a muszlim szent hónap, a ramadán idején mutatnak be karagöz-előadásokat.

A Karagöz nevű állandó szereplő jóindulatú figura, aki sokszor a rövidebbet húzza, és a verekedések során rendre leverik a turbánját. Szatirikus és vulgáris szópárbajt folytat nagyképű, affektálva beszélő, Hacivot nevű barátjával és más szereplőkkel, például az újgazdag paraszttal, a bűnök iránt elnéző dervissel és a zsidó kereskedővel.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Karag%C3%B6z