Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Dr. Bleyer Erzsébet
KANCATEJ - AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS,
A TERMÉSZETES GYÓGYÍTÁS ÚJ LEHETŐSÉGE

Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár
Forrás: Komplementer Medicina 2. évf., 3. szám, 1998. március


A természet viszonylag sok olyan anyagot produkál, amely előnyösen hat az ember egészségére. Ezek közül egy, de kiemelkedő jelentőségű a kancák teje. Hatását a kínaiak már 3-4 ezer éve felfedezték, s gyógyszerként használták. A kelet-ázsiai népek pótolták vele a hiányzó anyatejet. A rómaiak, a görögök kozmetikai szerként alkalmazták. A századfordulón Oroszországban a tuberkulózis egyetlen gyógyszereként ismerték, és gyógyítottak vele.
Erjesztett formája a kumisz, a mongolok, tatárok szinte kizárólagos tápláléka volt a hadjáratok során. A tej és tejtermékek fontos szerepet töltenek be az emberek tápanyagellátásában, s különösen jelentős szerepet játszik az anyatej, mivel újszülötteknél kizárólagos táplálékot jelent, tartalmaznia kell minden olyan fontos tápanyagot, energiaforrást, védekezést elősegítő anyagot, amelyre az újszülöttnek szüksége van a növekedéséhez, a fejlődéséhez, különösen a fehérje és az ásványi anyagok vonatkozásában.
Ugyanakkor tapasztalható, hogy a tejfogyasztással - ezen gyakorlatilag mindig tehéntej fogyasztása értendő - kapcsolatban az elmúlt években többféle probléma is felmerült. Magyarországon a kancatej alkotóelemiről, beltartalmi értékeiről, táplálkozásélettani szempontból fontos tápanyagairól tudományos mélységű vizsgálatot CSAPÓ és munkatársai végeztek (1993. Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár).
A kapott eredményeik alapján jól összehasonlíthatók a tehéntej, az anyatej és a kancatej beltartalmi tulajdonságai.


A TEHÉNTEJ, AZ ANYATEJ ÉS A KANCATEJ ÁTLAGOS ÖSSZETÉTELE

Az anyatej és a kancatej tejzsírjának mennyiségi és minőségi paraméterei csaknem teljesen megegyeznek. A szabadaminosav-koncentráció a kancatejben többszöröse a tehéntejben mérhetőnek. A kancatejben a savófehérje 11-21 %-át az immunglobulinok teszik ki, amelyek a tehéntejben nem fordulnak elő. A kancatej, csakúgy, mint az anyatej, könnyebben emészthető a tehéntejnél, aminek az az oka, hogy a micellák mérete kisebb, így a kisebb méret miatt három tejféle fő szénhidrátkomponense a tejcukor. Az anyatej tejcukortartalma a legnagyobb az élővilágban.
Aki a tejcukrot nem tudja emészteni, az egyikféle tejet sem fogyaszthatja. Míg az anyatej és a kancatej ásványianyag-tartalmában érdemleges eltérés nincs, addig a tehéntej mindkettőnél 300-400 %-kal nagyobb. Leglényegesebb eltérés a tehéntej magas nátriumtartalma. A vitamintartalmat illetően érdemleges eltérés nincs.
Milyen előnyökkel jár a kancatej fogyasztása?
Csecsemőknél, ha az anyatej nem elegendő, az anyatej pótlásánál kiválthatja a tápszereket. Nem kell tartani a baba elhízásától, a kancatejben lévő immunanyagoknak köszönhetően a csecsemők, kisgyerekek kevésbé fogékonyak a különböző gyermekbetegségekre, az allergiás tünetek, reakciók nem fordulnak elő.
Igen kedvezően befolyásolja a különböző gyermekkori bőrmegbetegedéseket (atópiás dermatitisz, ekcéma, pruritus). A jó emészthetőség miatt az emésztési problémák - székrekedés, hasfájás, bélgörcsök - gyakorlatilag ugyanúgy alig fordulnak elő, mint anyatejes táplálás esetén.
Felnőtteknél a kúraszerű kancatej (por) fogyasztása esetén csökken a cardiovascularis (szív- és érrendszeri) panaszok, megbetegedések előfordulásának az esélye. Ez részben a 22-es szénatomláncú, telítetlen, vagy többszörösen telítetlen zsírsavtartalomnak (arachidonsav, linolsav), részint az alacsony nátriumtartalomnak tudható be. Jótékonyan befolyásolja az ISZB betegségcsoport elváltozásait, a hipertoniát, a varikozitást, a nodus hemorrhoidalest, enyhíti a végtagok érszűkületéből fakadó panaszokat. A kancatej fehérjeszerkezetéből következően az emberi szervezet számára könnyen emészthető, ezért a máj és az epeutak legkülönbözőbb betegségeinél, gyomor- és bélhurutnál jól beépíthető a diétás étrendbe. A tehéntejmalabszorpció és -allergiák döntő többségében a kancatej nem okoz allergiát. De ezen túl a kancatej igen előnyös hatást gyakorol az emésztőrendszerre, elsősorban a belekre. A belekben az emésztést egy természetes bélflóra végzi, ezen belül is igen jelentős szerepe van az úgynevezett bifidus-baktériumoknak. A kancatej a bifidusflóra működését segíti azáltal, hogy működésükhöz optimális feltételt biztosít a tejsavas erjedés kapcsán. Az egészséges és hatékony bélműködés eredménye a székrekedés, a puffadás, az émelygés megszűnése a bevitt tápanyagok tökéletesebb, gyorsabb bontása és felszívódása révén.
Tekintettel arra, hogy a kancatej fehérjetartalma alacsonyabb a tehéntejénél, olyan megbetegedésekben, ahol a fehérjebevitel megszorított, a tehéntej helyett a kancatej fogyasztása igen sokrétű előnnyel jár (kevesebb fehérje is biztosítja az aminosavszükségletet, kevesebb urea termelődik, a bevitt fehérje is könnyebben emészthető, alacsonyabb a hamutartalom stb...) Ide elsősorban az akut és krónikus vesebetegségek, magaslázas állapotok sorolhatók.
A bevitt táplálékokból származó salakanyagok gyorsabb kiürülésének köszönhetően a kancatej fogyasztása jótékonyan hat a különböző, elsősorban gyulladásos és allergiás eredetű bőrelváltozásokra. A kancatejből készült kozmetikumok külső használata is gyógyító hatású.
Az immunanyagoknak, magas vitamintartalomnak köszönhetően javítja az egyének fizikai-lelki kondícióját, fittségét, véd az időszakosan kialakuló járványoktól, fertőzésektől. Különösen ajánlható hosszabb betegség, műtét utáni regenerációhoz, megeröltető fizikai munka, versenyszerű sportolás okozta fokozott terhelés esetén.
S hogy minderről miért csak most esik szó?
Mert ez idáig a kancatej csak külföldön volt beszerezhető, de most már belföldön is kapható a gyógyszertárakban és gyógynövényszaküzletekben!