Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Dr. Bleyer Erzsébet
KANCATEJ - AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS,
A TERMÉSZETES GYÓGYÍTÁS ÚJ LEHETŐSÉGE

Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár
Forrás: Komplementer Medicina 2. évf., 3. szám, 1998. március


A természet viszonylag sok olyan anyagot produkál, amely előnyösen hat az ember egészségére. Ezek közül egy, de kiemelkedő jelentőségű a kancák teje. Hatását a kínaiak már 3-4 ezer éve felfedezték, s gyógyszerként használták. A kelet-ázsiai népek pótolták vele a hiányzó anyatejet. A rómaiak, a görögök kozmetikai szerként alkalmazták. A századfordulón Oroszországban a tuberkulózis egyetlen gyógyszereként ismerték, és gyógyítottak vele.
Erjesztett formája a kumisz, a mongolok, tatárok szinte kizárólagos tápláléka volt a hadjáratok során. A tej és tejtermékek fontos szerepet töltenek be az emberek tápanyagellátásában, s különösen jelentős szerepet játszik az anyatej, mivel újszülötteknél kizárólagos táplálékot jelent, tartalmaznia kell minden olyan fontos tápanyagot, energiaforrást, védekezést elősegítő anyagot, amelyre az újszülöttnek szüksége van a növekedéséhez, a fejlődéséhez, különösen a fehérje és az ásványi anyagok vonatkozásában.
Ugyanakkor tapasztalható, hogy a tejfogyasztással - ezen gyakorlatilag mindig tehéntej fogyasztása értendő - kapcsolatban az elmúlt években többféle probléma is felmerült. Magyarországon a kancatej alkotóelemiről, beltartalmi értékeiről, táplálkozásélettani szempontból fontos tápanyagairól tudományos mélységű vizsgálatot CSAPÓ és munkatársai végeztek (1993. Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár).
A kapott eredményeik alapján jól összehasonlíthatók a tehéntej, az anyatej és a kancatej beltartalmi tulajdonságai.


A TEHÉNTEJ, AZ ANYATEJ ÉS A KANCATEJ ÁTLAGOS ÖSSZETÉTELE

Az anyatej és a kancatej tejzsírjának mennyiségi és minőségi paraméterei csaknem teljesen megegyeznek. A szabadaminosav-koncentráció a kancatejben többszöröse a tehéntejben mérhetőnek. A kancatejben a savófehérje 11-21 %-át az immunglobulinok teszik ki, amelyek a tehéntejben nem fordulnak elő. A kancatej, csakúgy, mint az anyatej, könnyebben emészthető a tehéntejnél, aminek az az oka, hogy a micellák mérete kisebb, így a kisebb méret miatt három tejféle fő szénhidrátkomponense a tejcukor. Az anyatej tejcukortartalma a legnagyobb az élővilágban.
Aki a tejcukrot nem tudja emészteni, az egyikféle tejet sem fogyaszthatja. Míg az anyatej és a kancatej ásványianyag-tartalmában érdemleges eltérés nincs, addig a tehéntej mindkettőnél 300-400 %-kal nagyobb. Leglényegesebb eltérés a tehéntej magas nátriumtartalma. A vitamintartalmat illetően érdemleges eltérés nincs.
Milyen előnyökkel jár a kancatej fogyasztása?
Csecsemőknél, ha az anyatej nem elegendő, az anyatej pótlásánál kiválthatja a tápszereket. Nem kell tartani a baba elhízásától, a kancatejben lévő immunanyagoknak köszönhetően a csecsemők, kisgyerekek kevésbé fogékonyak a különböző gyermekbetegségekre, az allergiás tünetek, reakciók nem fordulnak elő.
Igen kedvezően befolyásolja a különböző gyermekkori bőrmegbetegedéseket (atópiás dermatitisz, ekcéma, pruritus). A jó emészthetőség miatt az emésztési problémák - székrekedés, hasfájás, bélgörcsök - gyakorlatilag ugyanúgy alig fordulnak elő, mint anyatejes táplálás esetén.
Felnőtteknél a kúraszerű kancatej (por) fogyasztása esetén csökken a cardiovascularis (szív- és érrendszeri) panaszok, megbetegedések előfordulásának az esélye. Ez részben a 22-es szénatomláncú, telítetlen, vagy többszörösen telítetlen zsírsavtartalomnak (arachidonsav, linolsav), részint az alacsony nátriumtartalomnak tudható be. Jótékonyan befolyásolja az ISZB betegségcsoport elváltozásait, a hipertoniát, a varikozitást, a nodus hemorrhoidalest, enyhíti a végtagok érszűkületéből fakadó panaszokat. A kancatej fehérjeszerkezetéből következően az emberi szervezet számára könnyen emészthető, ezért a máj és az epeutak legkülönbözőbb betegségeinél, gyomor- és bélhurutnál jól beépíthető a diétás étrendbe. A tehéntejmalabszorpció és -allergiák döntő többségében a kancatej nem okoz allergiát. De ezen túl a kancatej igen előnyös hatást gyakorol az emésztőrendszerre, elsősorban a belekre. A belekben az emésztést egy természetes bélflóra végzi, ezen belül is igen jelentős szerepe van az úgynevezett bifidus-baktériumoknak. A kancatej a bifidusflóra működését segíti azáltal, hogy működésükhöz optimális feltételt biztosít a tejsavas erjedés kapcsán. Az egészséges és hatékony bélműködés eredménye a székrekedés, a puffadás, az émelygés megszűnése a bevitt tápanyagok tökéletesebb, gyorsabb bontása és felszívódása révén.
Tekintettel arra, hogy a kancatej fehérjetartalma alacsonyabb a tehéntejénél, olyan megbetegedésekben, ahol a fehérjebevitel megszorított, a tehéntej helyett a kancatej fogyasztása igen sokrétű előnnyel jár (kevesebb fehérje is biztosítja az aminosavszükségletet, kevesebb urea termelődik, a bevitt fehérje is könnyebben emészthető, alacsonyabb a hamutartalom stb...) Ide elsősorban az akut és krónikus vesebetegségek, magaslázas állapotok sorolhatók.
A bevitt táplálékokból származó salakanyagok gyorsabb kiürülésének köszönhetően a kancatej fogyasztása jótékonyan hat a különböző, elsősorban gyulladásos és allergiás eredetű bőrelváltozásokra. A kancatejből készült kozmetikumok külső használata is gyógyító hatású.
Az immunanyagoknak, magas vitamintartalomnak köszönhetően javítja az egyének fizikai-lelki kondícióját, fittségét, véd az időszakosan kialakuló járványoktól, fertőzésektől. Különösen ajánlható hosszabb betegség, műtét utáni regenerációhoz, megeröltető fizikai munka, versenyszerű sportolás okozta fokozott terhelés esetén.
S hogy minderről miért csak most esik szó?
Mert ez idáig a kancatej csak külföldön volt beszerezhető, de most már belföldön is kapható a gyógyszertárakban és gyógynövényszaküzletekben!