Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E
F G
H I
J K
L M
N O
P Q
R S
T U
Ü V
W X
Y Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
Dr.
Bleyer Erzsébet
KANCATEJ - AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS,
A TERMÉSZETES GYÓGYÍTÁS ÚJ LEHETŐSÉGE
Elektronikus
kiadás: Terebess Ázsia E-Tár
Forrás: Komplementer Medicina 2. évf., 3. szám, 1998. március
A természet viszonylag sok olyan anyagot produkál, amely előnyösen hat az ember
egészségére. Ezek közül egy, de kiemelkedő jelentőségű a kancák teje. Hatását
a kínaiak már 3-4 ezer éve felfedezték, s gyógyszerként használták. A kelet-ázsiai
népek pótolták vele a hiányzó anyatejet. A rómaiak, a görögök kozmetikai szerként
alkalmazták. A századfordulón Oroszországban a tuberkulózis egyetlen gyógyszereként
ismerték, és gyógyítottak vele.
Erjesztett formája a kumisz, a mongolok, tatárok szinte kizárólagos tápláléka
volt a hadjáratok során. A tej és tejtermékek fontos szerepet töltenek be az
emberek tápanyagellátásában, s különösen jelentős szerepet játszik az anyatej,
mivel újszülötteknél kizárólagos táplálékot jelent, tartalmaznia kell minden
olyan fontos tápanyagot, energiaforrást, védekezést elősegítő anyagot, amelyre
az újszülöttnek szüksége van a növekedéséhez, a fejlődéséhez, különösen a fehérje
és az ásványi anyagok vonatkozásában.
Ugyanakkor tapasztalható, hogy a tejfogyasztással - ezen gyakorlatilag mindig
tehéntej fogyasztása értendő - kapcsolatban az elmúlt években többféle probléma
is felmerült. Magyarországon a kancatej alkotóelemiről, beltartalmi értékeiről,
táplálkozásélettani szempontból fontos tápanyagairól tudományos mélységű vizsgálatot
CSAPÓ és munkatársai végeztek (1993. Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési
Kar, Kaposvár).
A kapott eredményeik alapján jól összehasonlíthatók a tehéntej, az anyatej és
a kancatej beltartalmi tulajdonságai.
A TEHÉNTEJ, AZ ANYATEJ ÉS A KANCATEJ ÁTLAGOS ÖSSZETÉTELE
Az anyatej és a kancatej tejzsírjának mennyiségi és minőségi paraméterei csaknem
teljesen megegyeznek. A szabadaminosav-koncentráció a kancatejben többszöröse
a tehéntejben mérhetőnek. A kancatejben a savófehérje 11-21 %-át az immunglobulinok
teszik ki, amelyek a tehéntejben nem fordulnak elő. A kancatej, csakúgy, mint
az anyatej, könnyebben emészthető a tehéntejnél, aminek az az oka, hogy a micellák
mérete kisebb, így a kisebb méret miatt három tejféle fő szénhidrátkomponense
a tejcukor. Az anyatej tejcukortartalma a legnagyobb az élővilágban.
Aki a tejcukrot nem tudja emészteni, az egyikféle tejet sem fogyaszthatja. Míg
az anyatej és a kancatej ásványianyag-tartalmában érdemleges eltérés nincs,
addig a tehéntej mindkettőnél 300-400 %-kal nagyobb. Leglényegesebb eltérés
a tehéntej magas nátriumtartalma. A vitamintartalmat illetően érdemleges eltérés
nincs.
Milyen előnyökkel jár a kancatej fogyasztása?
Csecsemőknél, ha az anyatej nem elegendő, az anyatej pótlásánál kiválthatja
a tápszereket. Nem kell tartani a baba elhízásától, a kancatejben lévő immunanyagoknak
köszönhetően a csecsemők, kisgyerekek kevésbé fogékonyak a különböző gyermekbetegségekre,
az allergiás tünetek, reakciók nem fordulnak elő.
Igen kedvezően befolyásolja a különböző gyermekkori bőrmegbetegedéseket (atópiás
dermatitisz, ekcéma, pruritus). A jó emészthetőség miatt az emésztési problémák
- székrekedés, hasfájás, bélgörcsök - gyakorlatilag ugyanúgy alig fordulnak
elő, mint anyatejes táplálás esetén.
Felnőtteknél a kúraszerű kancatej (por) fogyasztása esetén csökken a cardiovascularis
(szív- és érrendszeri) panaszok, megbetegedések előfordulásának az esélye. Ez
részben a 22-es szénatomláncú, telítetlen, vagy többszörösen telítetlen zsírsavtartalomnak
(arachidonsav, linolsav), részint az alacsony nátriumtartalomnak tudható be.
Jótékonyan befolyásolja az ISZB betegségcsoport elváltozásait, a hipertoniát,
a varikozitást, a nodus hemorrhoidalest, enyhíti a végtagok érszűkületéből fakadó
panaszokat. A kancatej fehérjeszerkezetéből következően az emberi szervezet
számára könnyen emészthető, ezért a máj és az epeutak legkülönbözőbb betegségeinél,
gyomor- és bélhurutnál jól beépíthető a diétás étrendbe. A tehéntejmalabszorpció
és -allergiák döntő többségében a kancatej nem okoz allergiát. De ezen túl a
kancatej igen előnyös hatást gyakorol az emésztőrendszerre, elsősorban a belekre.
A belekben az emésztést egy természetes bélflóra végzi, ezen belül is igen jelentős
szerepe van az úgynevezett bifidus-baktériumoknak. A kancatej a bifidusflóra
működését segíti azáltal, hogy működésükhöz optimális feltételt biztosít a tejsavas
erjedés kapcsán. Az egészséges és hatékony bélműködés eredménye a székrekedés,
a puffadás, az émelygés megszűnése a bevitt tápanyagok tökéletesebb, gyorsabb
bontása és felszívódása révén.
Tekintettel arra, hogy a kancatej fehérjetartalma alacsonyabb a tehéntejénél,
olyan megbetegedésekben, ahol a fehérjebevitel megszorított, a tehéntej helyett
a kancatej fogyasztása igen sokrétű előnnyel jár (kevesebb fehérje is biztosítja
az aminosavszükségletet, kevesebb urea termelődik, a bevitt fehérje is könnyebben
emészthető, alacsonyabb a hamutartalom stb...) Ide elsősorban az akut és krónikus
vesebetegségek, magaslázas állapotok sorolhatók.
A bevitt táplálékokból származó salakanyagok gyorsabb kiürülésének köszönhetően
a kancatej fogyasztása jótékonyan hat a különböző, elsősorban gyulladásos és
allergiás eredetű bőrelváltozásokra. A kancatejből készült kozmetikumok külső
használata is gyógyító hatású.
Az immunanyagoknak, magas vitamintartalomnak köszönhetően javítja az egyének
fizikai-lelki kondícióját, fittségét, véd az időszakosan kialakuló járványoktól,
fertőzésektől. Különösen ajánlható hosszabb betegség, műtét utáni regenerációhoz,
megeröltető fizikai munka, versenyszerű sportolás okozta fokozott terhelés esetén.
S hogy minderről miért csak most esik szó?
Mert ez idáig a kancatej csak külföldön volt beszerezhető, de most már belföldön
is kapható a gyógyszertárakban és gyógynövényszaküzletekben!