Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

kamikaze

öngyilkos akciót vállaló japán pilóta, aki a II. világháborúban az ellenséges célt - leginkább hadihajót - úgy semmisítette meg, hogy repülőgépével rázuhant. A szó a támadáskor használt gépet is jelölte. Ilyen akciókra az 1944 októberében zajló Leyte-öböli csatától a háború végéig került sor a leggyakrabban. A kamikaze jelentése „isteni szél”, eredetileg annak a tájfunnak a neve volt, amelyik 1281-ben elpusztította a Japánt megtámadó mongol hadiflottát. A kamikazék általában vadász- vagy könnyű bombázógépeket vezettek, amelyeket robbanóanyaggal és nagy mennyiségű többlet üzemanyaggal is megtöltöttek a cél megsemmisítése végett.

A pilóták által irányított rakétákat (bakákat) szintén kamikazék vezették. Az öngyilkos rakétákat repülőgépekről indították a céltól kb. 80 km-re, általában 7500 m magasságból. A kamikaze a céltól kb. 5 km-re begyújtotta a három rakétahajtóművet, és több mint 950 km-es sebességgel csapódott az ellenséges hadihajókra. A rakéta orrában helyezték el a több mint egy tonna súlyú robbanóanyagot.

A kamikazék a háborúban 34 hadihajót süllyesztettek el, és több mint százat megrongáltak. Okinawánál miattuk szenvedte el az Egyesült Államok hadiflottája a legsúlyosabb veszteségét: 5000 tengerész esett el. A kamikazék ellen legeredményesebben a hadihajók légvédelmi tüzérsége küzdött.

(Magyaros átírása kamikadze lenne, de ezt az alak nem használatos.)