Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Kaláún

Kaláún, teljes nevén AL-MANSZÚR SZAJF AD-DÍN KALÁÚN AL-ALFÍ, a Kaláún más írásmóddal KALÁVÚN (megh. 1290), Egyiptom mamlúk szultánja 1279-től; annak a dinasztiának az alapítója, amely egy évszázadon át uralkodott Egyiptomban.
Az 1250-es években Bajbarsz mamlúk hadvezér egyik legkorábbi és leghűségesebb híve volt, s amikor az Egyiptom és Szíria szultánja lett (1260), Kaláún csillaga is gyorsan emelkedni kezdett. 1277-ben Bajbarsz meghalt, ekkor Kaláún rövid úton letaszította a trónról és száműzte Bajbarsz két fiát, akik kis időre Egyiptom szultánjai lettek. 1279-ben Kaláún maga lépett trónra. Uralmát gyorsan megszilárdította; 1280-ban levert egy rivális trónkövetelőt, majd nekilátott a mamlúk állam hatalmának megerősítéséhez a Közel-Keleten.
Egyrészt ki akarta űzni a latin (keresztes) hadakat megmaradt közel-keleti erősségeikből, másrészt vissza akarta verni a támadó mongolokat. Békét kötött a templomos lovagokkal, majd véget vetett a mongol fenyegetésnek Egyiptomban; 1281-ben a homszi csatában legyőzte a mongolokat. 1289-ben megtörte a keresztesekkel kötött fegyverszünetet, s elfoglalta Tripoli, az akkoriban a legnagyobb, még kereszteskézen levő város megerősített kikötőjét. Kaláún éppen Akkor ostromára indult volna, amikor meghalt; fia, Khalíl, aki a szultáni trónon követte, 1291-ben foglalta vissza a várost a keresztesektől.
Kaláún tetterős uralkodó volt, és a közigazgatás szintén sokat köszönhetett neki. Támogatta a kereskedelmet, és hozzájárult a közjólét gyarapodásához. Ő építtette a Kaláún-mecset épületegyüttesét.