Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Tíz túlélési tipp Kairóban
http://www.westel900.net/talalkozasok/8_04/35.html

1. Ne öltözködjünk kihívóan, mert még így is lépten-nyomon bámulni fognak bennünket az utcán. Ha egy idő után nő létünkre ezt zavarónak érezzük, legjobb, ha egy kendővel eltakarjuk hajunkat.

2. Gyűjtsük az egyfontos bankjegyeket, mert nagyon jó szolgálatot tesznek ott-tartózkodásunk alatt. Pénzt felváltani sem a taxisofőr, sem más nem lesz hajlandó, így minden esetben a pontos összeget kell odaadnunk.

3. Előre tudni illik, mi mennyibe kerül, különben véglegesen és menthetetlenül elvesztünk.

4. Jó tudnunk néhány fontosabb taxitarifát is. Próbáljunk meg nem többet fizetni, tudván, hogy a turistáktól vérszemet kapnak a taxisofőrök. A reptértől a belvárosig negyven egyiptomi fontot fizessünk, és a belvárostól a gizai piramisokig húsz fontot alkudjunk ki.

5. Mindenhol kötelező az alkudozás. Vegyük fel a ritmust, és legyünk gátlástalanok. Ha nem engednek, tegyünk távolodó lépéseket, még ha ez a színjáték nehezünkre is esik gyökeresen különböző szocializációnk okán.

6. Az olcsó hotelek, bár nevetséges áruk miatt meglehetősen csábítóak, nem ütik meg a higiéniás elvárásaink minimumát sem. Ne ezen akarjunk spórolni! Vegyünk ki egy drágább hotelt, így jobban fogjuk bírni a város porát és alkalmanként fárasztó nyüzsgését, abban a tudatban, hogy esténként némi kényelemmel kecsegtet a hotelszobánk.

7. Ezt a két éttermet semmi esetre se hagyjuk ki:

Chicken Tikka: 47 El Batal Ahmed Abd El Aziz St.,
Happy Dolphin: 70 Abd El Aziz Al Saoud St., El Manial.

8. Próbáljuk ki a shishát, a vízipipát, amit minden kávézóban pár fontért az asztalunkhoz hoznak. Elvégre egyszer élünk, és alkohollal úgysem rombolhatjuk Kairóban az egészségünket, hiszen az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást, így egy pohár likőr vagyonokba kerül.

9. Látogassunk el a gizai piramisok mellett található vidámparkba, és mellette az egyiptomi filmgyárba, ahol még egy, a filmezéshez felépített hamis piramist is megnézhetünk.

10. Általánosságban Kairóban nagyon kevés a csapadék, és alacsony a páratartalom, de ezt március és május között még tetézi egy szeles időszak, az "amshír", amikor a sivatag váratlanul rajtaüt a városon.
Ha homokvihart észlelünk, semmiképpen se járkáljunk az utcán, mert ezt még a helyiek sem merik megtenni! Mi, puhány európaiak biztosan megsínylenénk.