Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

KACSA (ya)
A kacsa figurája régebben főként a földművesek körében volt kedvelt díszítő motívum. Kelet-Kína egyes vidéken a kacsa szó már-már tabunak számított, mivel hangzásában hasonlított a "homoszexuális" jelentésű szóhoz. Északon pedig a ya a férfi nemi szerv egyik elnevezése. Tajvanon az újévi ünnepség alkalmával fekete kacsa vérével kenték be a papírból kivágott tigris száját. Ezt követően a papírtigrist rituálisan elégetik, hogy távol tartsa az ártó erőket. Egyes ábrázolásokon a könyörületesség istennője, Guanyin kacsatojást tart a kezében. A "kacsafészekből főnix születik" (ya chao sheng feng) kifejezés arra, utal, hogy alacsony, szegény sorból valaki sokra viszi. A mandarinkacsa a házastársi boldogság és hűség jelképe.

PEKINGI KACSA
Klasszikus gazdasági fajta. Egyesíti magában a hús- és tojástermelő-képességet. A kacsahús termelésben egyedülálló fajtává nőtte magát. A pekingi kacsa azt jelenti a kacsahús termelésben, mint a leghorn tyúk a fehér héjú tojást termelő hibrid tyúkok között, vagy a plymouth tyúk a broiler anyai vonalaknál.
Léteznek nagytestű vonalai, amelyek kiemelkedő húsformát mutatnak, 50 napos korban 3,5 kg feletti élősúlyt érnek el. Ezeket hibridek apai vonalaként használják fel. Az anyai partnerként használt vonalai 200 körüli tojás termelésére is képesek. Igaz ezek egészen alacsony élősúlyúak. Magyarországon található pekingi kacsák 150-170 tojást tojnak, nagyon jó termékenység jellemzi a fajtát és a végtermékek húsformái nem kifogásolhatók.
A pekingi kacsa tojássúlya vonaltól függően 75-100 g között variál. A többségre a 80-90 g-os tojás jellemző. A nemzetközileg ismert kacsahibridek a pekingi kacsára alapozottak.