Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

A kabuki színház
http://www.sulinet.hu/muvesz/japan/japan2.html


egy meglehetősen ledér XVI. századi ének- és táncelőadásban gyökerezik. A XVI. század utolsó évtizedében Kyotóban rendezett, kizárólag nőket szerepeltető énekes-táncos előadások (onna kabuki- noi kabuki) elindítójának általában az Okuni nevű színésznőt tekintik. A sogunátus népszerűvé váló műsorait más noi csoportok is utánozni kezdték; működésüket az előadások egyre kihívóbb szexuális jellege miatt 1629-ben betiltották. A fiatal férfiakat 1652-ben tiltották ki a színpadról, és ezután minden szerepet idősebb férfiak alakítottak. Az előadások ettől fogva lényegében a férfiak fizikai teljesítményét és a homoszexuális kapcsolatokat jelenítették meg. Ez a fejlemény késztette a kormányzatot a nyilvános férfiszerelem elleni fellépésre: a női szerepeket játszó színészek (onnagata) haját kendővel takarták el. A kabuki fokozatosan teremtette meg teljesen kifejlett drámai világát. A kabukit nagy színházakban adták elő, ahol a férfiakból és nőkbol álló közönség hosszú órákat ült végig. A színészek a kabuki világát alkotó családokból kerültek ki. A családok némelyike bizonyos karakterek megformálására specializálódott: a Danjúró dinasztia például harcias férfialakításairól volt nevezetes. A színműírók a történelemből, a mitológiából vagy Edo mindennapi életéből merítették tárgyukat. Kialakultak az egyes műveket jellemző sajátos előadásmódok.

Nyomatokon gyakran találkozunk a kifejezetten agresszív és durva játékstílus (aragoto) megörökítésével vagy az ezzel szoros rokonságot mutató mie-stílussal, amelyeken a színész a jelenet csúcspontján egy időre valamilyen drámai pózba merevedett.

A kancsalul maga elé meredő színészt ábrázoló nyomatok, amelyekkel gyakran találkozhatunk, ilyen pillanatokat örökítenek meg. Hangsúlyoznunk kell, hogy a kabuki kizárólag Edo nem szamuráj lakóinak szórakozása volt: a szamurájok ugyanis nem tehették be a lábukat a színházba.