Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Iszlám kislexikon

iszlám
1) - szó szerint: odaadás, azaz teljes oddaadás Isten iránt, a muszlimok hite. (Az izlám régies, elavult írásmód.)
2) Isten akaratában való megnyugvás és önmagunk átadása Istennek. Az élet minden területét magában foglaló életforma. Nem csak az ember lelki tartását, élettel szembeni alapállását jelenti, hanem minden praktikus dolgot is (pl. az embertársainkkal való viselkedést, politikát, jogot, gazdaságot, kultúrát, civilizációt.)

mohamedán A Magyarországon és a nyugati sajtóban elterjedt „mohamedánizmus” vagy „mohamedán” elnevezés, amelyet nagy előszeretettel használnak az iszlámra és a muszlimokra, teljesen hamis, helytelen, félrevezető és alapjaiban téves. Sőt, ezek az elnevezések sértik az iszlám valóságos szellemét, hiszen muszlimok nem imádják Mohamedet, sem más teremtett lényt. Hitük szerint csak Istent, arabul Allahot, lehet imádni. Allahban való hit az iszlám vallás alaptétele, hiszen Allah Egyedüliségében és Mindenhatóságában kell hinni, és el kell ismerni azt a tényt, hogy egyedül Isten az, akit áhítatosan imádni és szolgálni kell, és csak hozzá lehet segítségért és bűnbocsánatért fordulni, mégpedig bármilyen közbenjáró vagy közvetítő nélkül. „Allah az egyetlen; Allah az örökkévaló; Nem nemzett és nem nemzetett; És senki nem fogható hozzá.” (Korán 112:1-4) Muszlim az, aki „aláveti magát”, aki átadja magát Istennek, vagyis az iszlám híve.

(Az iszlamizmus illetve, az iszlamisták kifejezés a fentiekhez hasonlóan hibás, félrevezető és helytelen.)

muszlim
1) Az a személy, aki „aláveti” magát, aki átadja magát Istennek, azaz az iszlám híve..
2) Az iszlám vallás követőjének neve helyesen, a muzulmán, a mohamedán név használata helytelen, a mozlim, moszlim régies változat.

muzulmán A kifejezés perzsa (müszülmán) és török (müslüman) közvetítéssel terjedt el nálunk, így mint idegen nyelvből többszörös közvetítéssel átvett kifejezés használata helytelen. Helyette inkább a muszlim szó használata javasolt.

 

KISLEXIKON A KÖZÉPKORI MUSZLIM CIVILIZÁCIÓ TANULMÁNYOZÁSÁHOZ (szerk. Kéri Katalin)