Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E
F G
H I
J K
L M
N O
P Q
R S
T U
Ü
V W X
Y Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
Indonéz receptek
Nyárson sült bárányhús zöldséges rizzsel (Sate)
Hozzávalók:
80 dkg bárányhús, 40 dkg rizs, 10 dkg hagyma, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg sárgarépa,
5 dkg zeller, 1 csokor újhagyma, 5 dkg gépsonka, 5 dkg garnélarák, diónyi friss
gyömbér, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál csilikrém, 2 evőkanál rákkrém, 3 evőkanál
ketchup, 5 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál curry, 1,5 dl kukoricaolaj, 2-3 csilipaprika,
4 tojásból sütött lepény, só, bors.
A mártáshoz: 15 dkg mogyorókrém, mogyorónyi friss gyömbér, 1 evőkanál csilikrém,
2 dl víz
A húst megmossuk, és 2 cm-es kockákra vágjuk. Szójaszósszal és olajjal bekenve néhány órán át pácoljuk. Közben a rizst hagyományos módon megpároljuk. Megtisztítjuk, megmossuk a sárgarépát, a zellert, az újhagymát, és apró kockákra vágjuk. Wokban felhevített olajon megfuttatjuk a meghámozott, finomra vágott gyömbért, az összezúzott fokhagymát, majd hozzátesszük a sárgarépát, a zellert, az újhagymát, a zöldborsót és a finomra vágott sonkát. Rövid ideig pirítjuk, meghintve curryvel, majd hozzákeverjük a csilikrémet a ketchupot, a szójaszószt, a sót, a borsot, és hozzáöntjük a frissen párolt rizst. Kevés olajon sült hagymával, csilipaprikával, metéltre vágott tojáslepénnyel díszítjük. A nyársra fűzött húst grillsütőben vagy faszén parázson megsütjük. A mogyorókrémet, a reszelt gyömbért, a csilikrémet kevés vízzel, habverővel simára keverjük, és közepes sűrűségű mártássá főzzük. A nyárson sült bárányt a mogyorómártással nyers paradicsommal és uborkával tálaljuk.
Szumátrai csirkemell
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 3 közepes vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál curry, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt édeskömény, 3 evőkanál kukoricaolaj, 4 evőkanál kókusztej, 3 csilipaprika, só, 4 szál bazsalikom
A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, megmossuk. Kevés sóval, curryvel roston megsütjük. Közben elkészítjük a mártást. Felhevített olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az összezúzott fokhagymát, a karikára vágott csilipaprikát, a fahéjat, a köményt, a curryt, sót, ketchupot. Jól elkeverjük, és felöntjük a kókusztejjel. A megsült csirkemelleket beletesszük a kókusztejes, fűszeres lébe, és 4-5 percig együtt pároljuk. Állandóan kevergetni, rázogatni kell, míg be nem sűrűsödik, ügyelve arra, hogy le ne égjen. A csirkemellet bomártásban tálaljuk, bazsalikomszárral díszítjük.
Kókuszos halfilé
Hozzávalók: 1 kg csuka vagy egyéb halfilé, 5 evőkanál kukoricaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál fahéj, csipetnyi frissen őrölt fehér bors, 1 teáskanál kurkuma, 1 csokor újhagyma, 15 dkg kimagozott olajbogyó, 2 piros színű paprika, 4 dl kókusztej, 10 dkg garnélarák, só
A halfilét megmossuk, lecsöpögtetjük, meghintjük kevés sóval, borssal, és wokban mindkét oldalát elősütjük. A visszamaradt olajon megfuttatjuk a megtisztított, összetört fokhagymát, a darabokra vágott újhagymát, a kis kockákra vágott paprikát, a felezett olajbogyót. Meghintjük a fahéjjal, a kurkumával, kevés sóval, felöntjük kókusztejjel, és jól elkeverjük. Egyszer felforraljuk, majd ráöntjük az elősütött halra, megszórjuk a garnélarákkal, lefedjük, és néhány percre középmeleg sütőbe tesszük. Tálaláskor citromlével ízesítjük.
Nasi goreng
Hogy egy kis fantáziával az ismert dolgok is lehetnek érdekesek, arra nagyon jó példa ez az indonéz eredetu specialitás. A nasi goreng ugyanis alapvetoen fott rizsbol és szimpla rántottából áll. Na, azért kerül persze bele még más is: hagymát, fott csirke-vagy sertéshúst és garnélarákot kevernek a chilipaprikával fuszerezett rizsbe, majd erre teszik rá a vékony csíkocskákra aprított tojásos omlettet. Az egyszeruség ebben az elegyítésben nagyon sikeresnek bizonyult, hiszen a német gyarmatosítók meghonosították Európában az ételt, melyet aztán a hollandok például annyira megkedveltek, hogy saját nyelvükön nevezték el: ez a rijsttafel, azaz a ’rizsasztal’.