Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Indonéz receptek

 

Nyárson sült bárányhús zöldséges rizzsel (Sate)

Hozzávalók: 80 dkg bárányhús, 40 dkg rizs, 10 dkg hagyma, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 1 csokor újhagyma, 5 dkg gépsonka, 5 dkg garnélarák, diónyi friss gyömbér, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál csilikrém, 2 evőkanál rákkrém, 3 evőkanál ketchup, 5 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál curry, 1,5 dl kukoricaolaj, 2-3 csilipaprika, 4 tojásból sütött lepény, só, bors.
A mártáshoz: 15 dkg mogyorókrém, mogyorónyi friss gyömbér, 1 evőkanál csilikrém, 2 dl víz

A húst megmossuk, és 2 cm-es kockákra vágjuk. Szójaszósszal és olajjal bekenve néhány órán át pácoljuk. Közben a rizst hagyományos módon megpároljuk. Megtisztítjuk, megmossuk a sárgarépát, a zellert, az újhagymát, és apró kockákra vágjuk. Wokban felhevített olajon megfuttatjuk a meghámozott, finomra vágott gyömbért, az összezúzott fokhagymát, majd hozzátesszük a sárgarépát, a zellert, az újhagymát, a zöldborsót és a finomra vágott sonkát. Rövid ideig pirítjuk, meghintve curryvel, majd hozzákeverjük a csilikrémet a ketchupot, a szójaszószt, a sót, a borsot, és hozzáöntjük a frissen párolt rizst. Kevés olajon sült hagymával, csilipaprikával, metéltre vágott tojáslepénnyel díszítjük. A nyársra fűzött húst grillsütőben vagy faszén parázson megsütjük. A mogyorókrémet, a reszelt gyömbért, a csilikrémet kevés vízzel, habverővel simára keverjük, és közepes sűrűségű mártássá főzzük. A nyárson sült bárányt a mogyorómártással nyers paradicsommal és uborkával tálaljuk.

 

Szumátrai csirkemell

Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 3 közepes vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál curry, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt édeskömény, 3 evőkanál kukoricaolaj, 4 evőkanál kókusztej, 3 csilipaprika, só, 4 szál bazsalikom

A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, megmossuk. Kevés sóval, curryvel roston megsütjük. Közben elkészítjük a mártást. Felhevített olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az összezúzott fokhagymát, a karikára vágott csilipaprikát, a fahéjat, a köményt, a curryt, sót, ketchupot. Jól elkeverjük, és felöntjük a kókusztejjel. A megsült csirkemelleket beletesszük a kókusztejes, fűszeres lébe, és 4-5 percig együtt pároljuk. Állandóan kevergetni, rázogatni kell, míg be nem sűrűsödik, ügyelve arra, hogy le ne égjen. A csirkemellet bomártásban tálaljuk, bazsalikomszárral díszítjük.

 

Kókuszos halfilé

Hozzávalók: 1 kg csuka vagy egyéb halfilé, 5 evőkanál kukoricaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál fahéj, csipetnyi frissen őrölt fehér bors, 1 teáskanál kurkuma, 1 csokor újhagyma, 15 dkg kimagozott olajbogyó, 2 piros színű paprika, 4 dl kókusztej, 10 dkg garnélarák, só

A halfilét megmossuk, lecsöpögtetjük, meghintjük kevés sóval, borssal, és wokban mindkét oldalát elősütjük. A visszamaradt olajon megfuttatjuk a megtisztított, összetört fokhagymát, a darabokra vágott újhagymát, a kis kockákra vágott paprikát, a felezett olajbogyót. Meghintjük a fahéjjal, a kurkumával, kevés sóval, felöntjük kókusztejjel, és jól elkeverjük. Egyszer felforraljuk, majd ráöntjük az elősütött halra, megszórjuk a garnélarákkal, lefedjük, és néhány percre középmeleg sütőbe tesszük. Tálaláskor citromlével ízesítjük.

 

Nasi goreng

Hogy egy kis fantáziával az ismert dolgok is lehetnek érdekesek, arra nagyon jó példa ez az indonéz eredetu specialitás. A nasi goreng ugyanis alapvetoen fott rizsbol és szimpla rántottából áll. Na, azért kerül persze bele még más is: hagymát, fott csirke-vagy sertéshúst és garnélarákot kevernek a chilipaprikával fuszerezett rizsbe, majd erre teszik rá a vékony csíkocskákra aprított tojásos omlettet. Az egyszeruség ebben az elegyítésben nagyon sikeresnek bizonyult, hiszen a német gyarmatosítók meghonosították Európában az ételt, melyet aztán a hollandok például annyira megkedveltek, hogy saját nyelvükön nevezték el: ez a rijsttafel, azaz a ’rizsasztal’.