Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

imaszőnyeg

arabul SZAJJÁDA, perzsául NAMÁZLIK, a Közép- és Nyugat-Ázsiában készített szőnyegek egyik fő típusa. A muszlimok elsősorban arra használják, hogy imádkozás közben a puszta földet, vagy padlót borítsák vele. Az imaszőnyeg jellegzetessége a mihrábot (imafülkét) ábrázoló boltíves forma a szőnyeg végén. Ezt imádkozás közben a hívőnek Mekka felé kell fordítania.

A mihráb sokféle formában ismeretes. Anatóliában, ahol a legtöbb imaszőnyeget készítik, általában csúcsíves, oldalait gyakran lépcsőmotívum díszíti. A perzsa imaszőnyegek mihrábja jellegzetesen ívelt vonalú és elegáns, míg a kaukázusi és török imaszőnyegeken mindig egyenes vonalú. Némely imaszőnyegen egymás mellett két vagy három mihráb is van, ezeket „testvérszőnyegnek” nevezik. A szafot, vagyis a nagy imaszőnyeget egyszerre többen használják, ezért több részre van osztva, mindegyiken egy-egy mihrábbal.

Az imaszőnyegeket gyakran díszítik vallási szimbólumok, ezek afféle emlékezetsegítők a hívő számára. A lámpák például a mecsetek lámpáit idézik fel, a fésű és a vizeskancsó pedig arra emlékeztet, hogy a muszlimnak ima előtt kötelező kezet mosnia és megfésülnie a szakállát. A kaukázusi imaszőnyegeken gyakran látható a mihráb mindkét oldalán egy-egy stilizált kézforma: ez mutatja, hová kell helyezni a kezet ima közben.