Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

gyöngytetű

az egyféle szárnyúak (Homoptera) rendjébe tartozó, irizáló, kerekded testű (2-4 mm hosszú) pajzstetű; színe fémes bronzszínűtől, pirostól vagy aranyszínűtől krém- vagy ezüstszínűig terjedhet. Világszerte előfordul, és gyakran megtalálható a növények gyökerein vagy a talajban szétszórtan. A legjobb védekezés ellene az elegendő víz és a trágya használata a fogékony növények körül.

A trópusokon a Margarodes nem által kiválasztott védő viaszburkot gyöngyként és díszként használják. A gyöngytetvek lakkalapanyagként is szolgálnak.