Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E F
G H I
J K L
M N O
P Q R
S T U
Ü V
W X Y
Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
GYÖMBÉR
(kínaiul: jiang)
A gyömbér a kínai ételek egyik legfontosabb ízesítője. Konfuciuszról azt tartják, hogy minden étkezéskor fogyasztott gyömbért. A híres kínai "öt-fűszer keverék" egyik elengedhetetlen alkotóeleme. A gyömbérgyökér alakja felettébb emlékeztet az emberi ujjra, épp ezért azt tartották, hogy ha a terhes nő gyömbérgyökeret tart magánál, gyermeke fölös ujjal fog születni. Az orvoslásban is felhasználták, pl. gyomorfájás, hányás, hasmenés stb. esetén alkalmazott melegítéses vagy égetéses gyógykezelésekhez.
Gyömbér - Zingiber officinale
A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozik. Ázsia nedves trópusain honos, lágy szárú, évelő növény. Ma már a trópusokon mindenhol termesztik. Fő termesztési központjai: India, Kína, Vietnam, Bengália, a Malabar-szigetek, Jamaika és Nyugat-Afrika. Magas, 1 m-t is elérő leveles hajtásokat fejleszt, a virágzatok 2—2,5 m-es hajtások végén állnak. A talajban kúszó gumós rizómája agancsszerűen elágazik. Az ősi szanszkrit és kínai írások már megemlékeznek róla. Neve a „szarv alakút" jelentő „singabera" szanszkrit szóból ered. A XV—XVI. században jutott el a világ minden tájára, így Európába is. A fűszer a megfőzött és meghámozott, szárított rizómákból készül. Csípősen kesernyés zamatú, citromra emlékeztető. 50% keményítőt és 3% illó olajat tartalmaz. Likőr- és sör készítésére is használják. Kínában cukorral főzve bonbon készül belőle. Meleg, párás, nedves területeket kedvel. A rizómarészek feldarabolásával szaporítható.