Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

GYÖMBÉR
(
kínaiul: jiang)

A gyömbér a kínai ételek egyik legfontosabb ízesítője. Konfuciuszról azt tartják, hogy minden étkezéskor fogyasztott gyömbért. A híres kínai "öt-fűszer keverék" egyik elengedhetetlen alkotóeleme. A gyömbérgyökér alakja felettébb emlékeztet az emberi ujjra, épp ezért azt tartották, hogy ha a terhes nő gyömbérgyökeret tart magánál, gyermeke fölös ujjal fog születni. Az orvoslásban is felhasználták, pl. gyomorfájás, hányás, hasmenés stb. esetén alkalmazott melegítéses vagy égetéses gyógykezelésekhez.

 

Gyömbér - Zingiber officinale

A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozik. Ázsia nedves trópusain honos, lágy szárú, évelő növény. Ma már a trópusokon mindenhol termesztik. Fő termesztési központjai: India, Kína, Vietnam, Bengália, a Malabar-szigetek, Jamaika és Nyugat-Afrika. Magas, 1 m-t is elérő leveles hajtásokat fejleszt, a virágzatok 2—2,5 m-es hajtások végén állnak. A talajban kúszó gumós rizómája agancsszerűen elágazik. Az ősi szanszkrit és kínai írások már megemlékeznek róla. Neve a „szarv alakút" jelentő „singabera" szanszkrit szóból ered. A XV—XVI. században jutott el a világ minden tájára, így Európába is. A fűszer a megfőzött és meghámozott, szárított rizómákból készül. Csípősen kesernyés zamatú, citromra emlékeztető. 50% keményítőt és 3% illó olajat tartalmaz. Likőr- és sör készítésére is használják. Kínában cukorral főzve bonbon készül belőle. Meleg, párás, nedves területeket kedvel. A rizómarészek feldarabolásával szaporítható.