Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Gaozu, Kr. e. 256-195

Kao-tsu, pinyin átírással GAOZU, eredeti nevén LIU PANG vagy LIU CHI, más néven KAO HUANG-TI (szül. Kr. e. 256. Kína - megh. Kr. e. 195. Kína), a Han-dinasztia (Kr. e. 206-Kr. u. 220) megalapítója és első császára Kr. e. 206-tól.
Paraszti családból származott, és pályafutását rendőrként kezdte a Chin-dinasztia idején (Kr. e. 221-206). A Kínát elsőként egyesítő Shih Huang-ti halála után a Hsiang Yü nevű hadúr vezette lázadók oldalára állt, aki győzelme után visszaadta sok korábbi nemesúr rangját, és birtokokat osztogatott hadvezérei között; Liu Pangnak, a nyugat-kínai Han Királyság (ma Szecsuan és Senhszi tartomány déli része) fennhatósága jutott. A korábbi szövetségesek azonban hamarosan egymás ellen fordultak, és a ravasz Liu győzedelmeskedett a katonailag tehetséges, de politikailag naiv Hsiang Yü felett. A polgárháború akkor ért véget, amikor Hsiang Yü Kr. e. 202-ben öngyilkos lett, és Kao-tsu néven Liu lett Kína uralkodója.
Liu faragatlan ember volt, ugyanakkor gyakorlatias és rugalmas császárnak bizonyult, felismervén, hogy az udvarnak szüksége van művelt emberekre. Különös gondot fordított a vidéki gazdaság felvirágoztatására és a parasztság adóterheinek enyhítésére. Személyi ügyekben általában emberségesen járt el, de nem kímélte azokat, kik belülről fenyegették uralmát. Külpolitikájában ügyesen ötvözte a diplomáciát és a katonai erőt. Utódai folytatták a birodalom megszilárdítását és kiterjesztését.

 

Gaozu, 566-635

Kao-tsu, pinyin átírással GAOZU, eredeti nevén LI YÜAN (szül. 566. Cheng-chi, Sanhszi tartomány, Kína - megh. 635. Chang-an), a Tang- dinasztia (618-907) megalapítója és első császára 618-626-ig.

Noha kínai származásúnak vallotta magát, családja szoros rokonságban állt az észak-kínai nomád törzsekkel. A Sui-dinasztia (581-618) hivatalnokaként az lett volna a feladata, hogy leverje a parasztlázadásokat, és megakadályozza a nomád török népek benyomulását Észak-Kínába. Amikor a Sui-dinasztia végérvényesen meggyengült, Li Yüan - nagyra törő másodszülött fia, Li Shih-min (később Tai-tsung) bíztatására - 617-ben lázadást robbantott ki, s szövetségesei segítségével elfoglalta a fővárost, Chang-ant. Egy év múlva megalapította a Tang-dinasztiát.

Uralkodása során az adórendszer és a pénzverés megreformálásán munkálkodott, ezenközben Li-Shih-min végleg megszabadította az ellenlábas trónkövetelőktől. Li Yüan 626-ban lemondott Li-Shih-min javára, aki időközben megölte trónkövetelő fivéreit is.