Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

fúrin (japán szélcsengő)
Termékkatalógus

kínai: feng-ling
koreai: pungkyong

Egy télen kiakasztott szélcsengő a japánok számára szörnyülködés és nevetség tárgya lenne, a fúrin ugyanis a nyarat jelképezi, a párás hőségben az üdítő szellőt.

Mindig olyan helyre függesztik – eresz sarkára, fára –, ahol a legkisebb szélfuvallatot is felfogja, házon belül nem használatos.

Leggyakarabban fémből, üvegből, kerámiából vagy bambuszból készül. A nyelvére néha ujjnyi széles papírcsíkot kötnek, hogy még érzékenyebb legyen, ha megrezdül a levegő. Mikor a kis harang (vagy csőcsoport) csilingelni kezd, biztos van egy kis légmozgás. Ha már a fúrin is hallgat, tényleg rekkenő a hőség. Ha monotonnak tűnik is, a szél erősségével együtt folyton változik a hangja, sosem ismétli önmagát.

Két érdekes típusa : az Edo-fúrin, kézzel fújt, festett üvegből és az öntöttvas Nambu-fúrin, amely Ivata-tartományban készül már 400 éve.

A fúrin közvetlen elődje a futaku-harang, mely buddhista csarnokokban és haranglábakon lógott, Kínából származik és a Kamakura-kortól (1192-1333) került át Japánba.
Szélesebb körben a szélcsengő a Muromacsi-korban (1336-1573) terjedt el és szokássá vált az eresz alá akasztani, hogy hűvöset hozó hangját hallgassák forró nyarakon.
Az Edo-kortól (1603-1867) házalók árulták, hosszú rudakra kötve, óbégatni se kellett, hírdette a portékát saját csilingelése.

Japánban minden nyár közepén (július 20-a táján) a Kavaszaki Daisin templom területén (Tókió külvárosában) Fúrinvásárt tartanak, mely 25 ezer darabos gyűjteményével 200 ezer látogatót vonz oda.