Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

iszlám fejkendő és arcfátyol
Az arc elfedésének módozatai az iszlám országokban


nikáb

Ezeket a ruhadarabokat elsősorban konzervatív iszlám országokban hordják, például Szaúd-Arábiában, Jemenben vagy Afganisztánban. Alapvetően két viseletet lehet megkülönböztetni. A nikáb olyan kendő, amelyet a muzulmán nők a földig érő köpenyük fölé húznak a fejükre. A nikáb a teljes arcot eltakarja, csak a szem előtt van rajta rés.

burka

A többnyire kék vagy barna színű burka - eredetileg az afganisztáni pastu nők viselete - tetőtől talpig fedi a testet, és a szem előtti rést is fonalrács takarja, tehát kívülről a viselőnek még a szeme sem látható. A tálibok uralma (1995-2002) idején Afganisztánban a nők csakis burkában (és persze valamelyik férfi rokonuk társaságában) léphettek ki az utcára.

hidzsáb

A harmadik vitatott ruhadarab az iszlám fejkendő, a hidzsáb. Ez annyiban különbözik a (szekuláris) Törökországban széles körben elterjedt, az áll alatt megkötött kendőtől (basörtüsü), hogy míg utóbbi alól többnyire kilátszik a haj egy része meg a nyak, addig a hidzsáb teljesen elfedi a hajat, a nyakat és a fület. Törökországban a világi rendet féltők szemében a hidzsáb egyfajta politikai-vallási beállítottság kifejezőjének számít. Az utóbbi évek "kendővitáinak" középpontjában mindig a hidzsáb állt.

csador

Az elsősorban Iránból közismert - többnyire fekete színű - csador nagyméretű szövetdarab, amelyet úgy helyeznek el a hívű muzulmán nők a fejükön, hogy csak az arcukat hagyja szabadon. A csadort kézzel fogják össze, de ha a kézre egyéb tevékenység végett van szükség, akkor foggal is biztosítható a csador zárása.

Egyes körök a Koránra hivatkozva veszik védelmükbe a burka és a nikáb viselését, bár a muzulmánok szent könyve nem tesz egyértelműen említést az egész testet elfedő ruhadarabokról. Azok a fejezetek, amelyek a nők testének eltakarásával foglalkoznak, különböző értelmezéseket kapnak. A Korán 33. szúrájában az 59. ája például így szól: "Próféta, mondd meg a te asszonyaidnak és leányaidnak és az igazhitűek asszonyainak, hogy öltsenek magukra köntöst, ha elhagyják az otthonukat; ez így ildomos, hogy ezáltal tiszteletreméltó asszonyként ismerjék el, és ne zaklassák őket".