Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

ernyő
(kínaiul: san)

Az eső és a nap ellen védő összecsukható ernyő. Kínában a 4. század óta ismert, de merev, selyem díszernyőket már kétezer éve készítenek, amelyet a császárok, uralkodók feje fölé emeltek a hátuk mögött álló szolgák, valahányszor a szabad ég alá lépett uruk. A hivatalnokok gyaloghintóiban ernyő óvta, melynek színe az illető hivatali rangjától függött; a kormányzóság hivatalnokainak sárga színű ernyő járt, míg a járásiaknak csak kék. A népszerű hivatalnokok piros selyemernyőt kaphattak ajándékba szolgálatuk lejártakor a hálás helybeliektől, akik a selyemszövetre aranybetűkkel írták rá nevüket. Az összecsukható ernyő váza bambuszból készül, melyet olajozott papírral vonnak be. Ma is kézműves munkával állítják elő ezeket a régi ernyőket. A könnyű bambuszvázra olajozott papírt, pamutvásznat vagy selymet feszítenek. A nyele lehet egyenes vagy görbe is, de a kínaiak szemében a görbe nyél nagyobb tekintélyt sugároz. A papír borításra kézzel virágokat, madarakat, tájképet, írásjegyeket festenek, s ha nem szobadísznek szánják, utána olajozzák. Az olajozott papír szép és tartós, derűs időben megteszi napernyőnek, borús időben esernyőnek.
Az összecsukott ernyőt a Távol-Keleten mindig nyelével lefelé tárolják, éppen fordítva, mint nálunk.
A ernyő a jelképek között is helyet kapott: a buddhizmusban nyolc szerencse szimbólum egyike. Az ernyőnek démonriasztó, kísérteteket távoltartó hatást is tulajdonítottak.

T. Zs.