Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

életkor

A japánoknál még ma is számos hiedelem, misztikus eredetű szertartás kapcsolódik bizonyos életkorokhoz. Minden évben november 15-én tartják az ún. "Hét-öt-három" (Sicsi-go-szan) fesztivált. Ezen a napon az ötéves fiúk ünneplő ruhát öltenek, és a kimonóba öltözött három- és hétéves leányok társaságában felkeresik a legközelebbi sinto szentélyt, ahol a pap a további jó egészség és a jólét érdekében megáldja őket. Az ősi hiedelem szerint ugyanis bizonyos életkorban a gyermekek különösen ki vannak téve a balszerencsének. A sinto áldás és az ima isteni védelmet nyújt számukra életük kritikus szakaszában.
Felnőtt korban a férfiaknál a 25. és a 42., a nőknél a 19. és a 33. életévet vészterhes időszaknak (japánul jakudosi-nak) tekintik. E balszerencsés években az emberek rendszeresen felkeresik a templomokat és a szentélyeket, hogy isteni védelmet nyerjenek a veszélyek ellen. A férfiaknál a 42., a nőknél pedig a 33. születésnapot ún. "jakudosi partival" ünneplik meg. A születésnapjukat ünneplők a jó egészség, az életerő és a hosszú élet érdekében vörös ruhát öltenek.
A japán férfiak számára különös jelentőséggel bír a "kanreki", vagyis a 60. születésnap megünneplése. A kínai kalendáriumra épülő régi naptár ugyanis 60 éves ciklusokba szerveződött. Az élet ciklusa évente visszatér a kezdetéhez, ezért a "kanreki" azt a pontot ünnepli a férfi életében, amikor a személyes kalendáriuma visszatér a megszületése időpontjához. A rokonok és a barátok együtt ünneplik a 60. születésnapot. Az ünnepelt fejére vörös kapucnit húznak, aki piros mellényt ölt magára. Ezeket a ruhákat rendszerint a csecsemők viselik, így azt szimbolizálják, hogy az ünnepelt visszatért a születéséhez. Az említetteken kívül - a kínaitól átvett hagyományként - a 70. (koki), a 77. (kidzsu), a 80. (szandzsu), a 88. (beidzsu), a 90. (szotszudzsu) és a 99. (hakudzsu) születésnapjukat is megünneplik, illetőleg vallásos fohásszal töltik el.