Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E
F G
H I
J K
L M
N O
P Q
R S
T U
Ü V
W X
Y Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
Dobin (japán)
Fennfüles, nagyobb űrtartalmú, több ember kiszolgálására készült cserép teáskanna. (A kis dobin szójaszósznak való.)
Eredetileg teavíz melegítésére is használták, az alja ezért mázatlan és a cserepe porózus volt. Ma már főleg porcelánból és kőagyagból készül, ami elrepedne a nyílt lángon, és a közönséges bancsa-teát forrázzák benne.
Szokás volt ősszel dobint vinni az erdőbe, és a macutake-gombát saját levében főzték meg benne, víz nélkül, tábortűz fölött. Ma dobin-musinak hívják a teáskannában együtt párolt gombát, csirkét, halat, zöldséget.
A dobin fogantyúja mindig a kanna fölött ível át (ennél fogva lehetett a tűz fölé lógatni), indából, bambuszból készül és kívülről befelé akaszkodnak elvékonyodó végei a teáskanna két tartófülébe, ilyenkor gyűrűvel rögzítik. Ha betekert drótból készül, akkor belülről kifelé akasztják be, a rugalmas fém jól megmarad a helyén gyűrűk nélkül is.
A tea kiöntésénél a jobb kéz tartja a fogantyút, a bal kéz ujjai pedig a fedőt.