Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Dobin (japán)

Fennfüles, nagyobb űrtartalmú, több ember kiszolgálására készült cserép teáskanna. (A kis dobin szójaszósznak való.)

Eredetileg teavíz melegítésére is használták, az alja ezért mázatlan és a cserepe porózus volt. Ma már főleg porcelánból és kőagyagból készül, ami elrepedne a nyílt lángon, és a közönséges bancsa-teát forrázzák benne.

Szokás volt ősszel dobint vinni az erdőbe, és a macutake-gombát saját levében főzték meg benne, víz nélkül, tábortűz fölött. Ma dobin-musinak hívják a teáskannában együtt párolt gombát, csirkét, halat, zöldséget.

A dobin fogantyúja mindig a kanna fölött ível át (ennél fogva lehetett a tűz fölé lógatni), indából, bambuszból készül és kívülről befelé akaszkodnak elvékonyodó végei a teáskanna két tartófülébe, ilyenkor gyűrűvel rögzítik. Ha betekert drótból készül, akkor belülről kifelé akasztják be, a rugalmas fém jól megmarad a helyén gyűrűk nélkül is.

A tea kiöntésénél a jobb kéz tartja a fogantyút, a bal kéz ujjai pedig a fedőt.