Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Daoguang

Tao-kuang, pinyin átírással DAOGUANG, más néven (Wade-Giles-féle átírással) MIN-NING vagy (CH'ING) HSÜAN-TSUNG (szül. 1782. szept. 16. Peking, Kína - megh. 1850. febr. 25. Peking), a kínai Ch'ing-dinasztia (1644-1911/12) 6. császára 1820-tól; meg akarta akadályozni a kormányzat hanyatlását, de kevés sikerrel járt.
Minthogy elődei idején kiürült a kincstár, a takarékosságra személyes példát is mutatva megpróbálta rendbe tenni az ország pénzügyeit. Az árvizek és az éhínségek megakadályozása érdekében egyre sürgetőbbé vált a Sárga-folyó menti töltések megerősítése, valamint a Peking rizsellátásban nagy szerepet játszó Nagy-csatorna felújítása. A korrupt hivatalnokok azonban elsikkasztották a munkálatokra kiutalt pénzt, a császár pedig nem merte csökkenteni a karbantartók létszámát, nehogy a csatorna még rosszabb állapotba kerüljön. 1849-re a Nagy-csatorna hajózhatatlanná vált, így a dél-kínai rizst csak a kalózok támadásainak kitett tengeri útvonalon tudták Pekingbe szállítani. A csatornai hajósok ezrei veszítették el munkájukat, s ez tovább szította a társadalmi elégedetlenséget.
Miután 1838-ban a császár véget akart vetni a nyugati kereskedők irányítása alatt folyó ópiumkereskedelemnek, Nagy-Britannia és Kína között kirobbant az első ópiumháború (1839-42). A háborús áldozatok és a békeszerződés alapján fizetendő hatalmas hadisarc miatt egyre magasabbra csaptak az elégedetlenség hullámai. Tao-kuang éppen akkor halt meg, amikor Dél-Kínában kitört a tajping-felkelés (1850-64).